economie

ABN AMRO blinkt uit in lagere AEX

Door ANP - 17 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – ABN AMRO was woensdag veruit de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op Beursplein 5. De bank kreeg met zijn kwartaalcijfers de handen van beleggers op elkaar. De AEX-index in Amsterdam eindigde de handelsdag in het rood en ook elders in Europa gingen de graadmeters met verliezen de handel uit.

De AEX sloot uiteindelijk met een verlies van 0,9 procent op 447,57 punten. De MidKap zakte 1 procent naar 635,53 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 0,5 tot 1,3 procent in.

ABN AMRO zag zijn beurswaarde 2,5 procent stijgen. De bank boekte vorig kwartaal een hogere winst dan analisten hadden voorspeld en kondigde verdere bezuinigingen aan. De concrete gevolgen daarvan voor het personeel zijn nog niet duidelijk.

Delta Lloyd

ASML was de grootste verliezer in de AEX met een min van 4,9 procent. Chipproducent Intel liet zich terughoudend uit over de mogelijke toekomstige inzet van de geavanceerde EUV-machines die ASML ontwikkelt. Intel verwacht dat het nog wel drie jaar kan duren voordat het die nieuwe technologie, die het mogelijk moet maken om nog kleinere en krachtigere chips te ontwikkelen, kan gaan gebruiken. ASML liet weten achter zijn verwachtingen voor EUV te blijven staan.

Delta Lloyd sloot 1,2 procent lager nadat het eerder tijdens de sessie nog stevig op winst stond. De verzekeraar zag de winst afgelopen maanden dalen, vooral door het noodweer dat het zuiden van Nederland in juni trof. Wel wist het zijn kapitaalbuffer aanzienlijk te versterken

Heijmans

Bouwer Heijmans kwam met teleurstellende resultaten over de eerste helft van 2016. Daarbij hielden vooral de problemen bij de infrastructuurtak in Nederland aan, waardoor opnieuw verlies werd geleden. Heijmans zag bijna 10 procent van zijn beurswaarde verdampen.

Bij de kleine bedrijven kreeg Holland Colours er 5,3 procent bij. De pigmentproducent gaf dinsdag nabeurs aan dat de winst vorig kwartaal sterk is gegroeid.

Denemarken

In Kopenhagen verloor Carlsberg ruim 5 procent. De bierbrouwer waarschuwde dat de groei de komende tijd afzwakt door de economische problemen in Rusland.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent naar 46,34 dollar. Brent werd daarentegen 0,2 procent duurder bij 49,32 dollar per vat. De euro werd voor 1,1269 dollar verhandeld, tegen 1,1280 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.