economie

ABN AMRO zet mes verder in kosten

Door ANP - 17 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – ABN AMRO verwacht de kosten van ondersteunende en controlerende activiteiten vanaf volgend jaar met een kwart te kunnen verlagen en blijft op zoek naar verdere mogelijkheden voor bezuinigingen. Dat meldde de bank woensdag bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

ABN heeft in totaal voor 200 miljoen euro aan besparingen in kaart gebracht, die voor een significant deel in 2017 worden gerealiseerd. Daarbij gaat het om een combinatie van ,,personele en niet-personele kosten”, aldus de bank. ,,Verdere kostenbesparingen op andere gebieden worden op dit moment geïnventariseerd en zullen dit jaar in gang worden gezet”, liet het concern verder weten.

ABN zag zijn nettowinst vorig kwartaal met 35 procent dalen naar 391 miljoen euro. Dat kwam vooral door de schikking rond rentederivaten voor ondernemers. De onderliggende winst steeg met 10 procent naar 662 miljoen euro.

Schikking

De bank besloot eind juli mee te werken aan de schikking voor ondernemers aan wie in de afgelopen jaren ongeschikte rentederivaten zijn verkocht. Die schikking voorziet in een meer coulante behandeling van klachten, waardoor ABN zijn voorziening voor de kosten ervan met 239 miljoen euro moest verhogen. Dat bedrag ging ten koste van de winst in het tweede kwartaal.

ABN profiteerde vorig kwartaal wel van het herstel in de Nederlandse economie. De afschrijvingen op oninbare leningen liepen weliswaar op tot 54 miljoen euro, maar bleven daarmee volgens de bank ,,beperkt”. Daarbij namen de voorzieningen voor problemen met bedrijfsleningen af.