economie

ABN en Delta Lloyd uitblinkers op Damrak

Door ANP - 17 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn woensdag overwegend met verlies geopend. Aan het Damrak blonken ABN AMRO en Delta Lloyd uit na de publicatie van hun resultaten. Verder stond ASML in de belangstelling door uitlatingen van zijn belangrijke klant Intel.

De Amsterdamse AEX-index stond na drie kwartier 0,6 procent in de min op 448,49 punten. De MidKap zakte 0,3 procent naar 640,23 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,5 procent in. In Londen noteerde de FTSE vlak.

ABN AMRO voerde de AEX aan met een plus van 5,5 procent. De bank boekte vorig kwartaal een hogere winst dan analisten hadden voorspeld en kondigde verdere bezuinigingen aan. De concrete gevolgen daarvan voor het personeel zijn nog niet duidelijk.

ASML

ASML leverde 6,4 procent in, nadat Intel zich terughoudend had uitgelaten over de mogelijke toekomstige inzet van de geavanceerde EUV-machines die ASML ontwikkelt. Intel verwacht dat het nog wel drie jaar kan duren voordat het die nieuwe technologie, die het mogelijk moet maken om nog kleinere en krachtigere chips te ontwikkelen, kan gaan gebruiken.

De halfjaarcijfers van Delta Lloyd werden in de MidKap met een koerswinst van 4 procent beloond. De verzekeraar wist zijn kapitaalbuffer de afgelopen maanden sterker te verstevigen dan verwacht.

Heijmans

Bouwer Heijmans kwam teleurstellende resultaten over de eerste helft van 2016. Daarbij hielden vooral de problemen bij de infrastructuurtak in Nederland aan, waardoor opnieuw verlies werd geleden. Heijmans zag 7,5 procent van zijn beurswaarde verdampen.

Bij de kleine bedrijven kreeg Holland Colours er ruim 6 procent bij. De pigmentproducent gaf dinsdag nabeurs aan dat de winst vorig kwartaal sterk is gegroeid.

Euro

In Kopenhagen verloor Carlsberg bijna 4 procent. De bierbrouwer waarschuwde dat de groei de komende tijd afzwakt door de economische problemen in Rusland.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent naar 46,28 dollar. Brent werd 0,7 procent goedkoper bij 48,81 dollar per vat. De euro werd voor 1,1270 dollar verhandeld, tegen 1,1280 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.