economie

AEX opent licht in de min

Door ANP - 24 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is woensdag met een klein verlies aan de handelsdag begonnen. Andere Europese graadmeters schommelden rond de slotstanden van dinsdag. In Amsterdam was verzekeraar ASR een van de winnaars na de publicatie van de kwartaalresultaten.

De AEX stond na bijna een uur handel 0,2 procent lager op 451,45 punten. De MidKap koerste 0,3 procent in het groen op 649,58 punten. De graadmeters in Londen en Frankfurt leverden tot 0,2 procent in. De beurs in Parijs won 0,1 procent.

ASR zag zijn beurswaarde 1 procent stijgen. De verzekeraar wist zijn operationele winst afgelopen halfjaar op te voeren, ondanks stevige claims vanwege de hagelstormen die het zuiden van Nederland in juni troffen. Ook versterkte ASR zijn kapitaalbuffers. Kenners spraken van solide resultaten.

Vermogen

ASR’s branchegenoot NN en diens voormalige moederbedrijf ING voerden de AEX aan met een plus van 0,6 procent. Verder werden Vopak en Gemalto 0,5 procent meer waard.

In de MidKap verloor chemicaliëndistributeur IMCD 0,4 procent, na een adviesverlaging door analisten van Kepler Cheuvreux. Het aandeel wordt vanaf 19 september opgenomen in de Stoxx Europe 600 Index, zo werd dinsdagavond bekendgemaakt.

Bij de kleinere fondsen leverde Van Lanschot na een aanvankelijke winst 0,1 procent in. De bank wist zijn winst in de eerste jaarhelft praktisch gelijk aan een jaar eerder te houden. Wel groeide het beheerd vermogen van de bank.

Reclamebureau

In Londen verloor Glencore bijna 3 procent aan beurswaarde. De grondstoffenhandelaar zag afgelopen halfjaar twee derde van zijn winst verdampen door dalende prijzen. WPP, ’s werelds grootste reclamebureau, won 5,6 procent na de publicatie van zijn halfjaarcijfers. Daarbij gaf WPP aan dat het volop profiteert van de waardedaling van het Britse pond.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,5 procent naar 47,36 dollar. Brent werd 1,2 procent goedkoper bij 49,35 dollar per vat. De euro werd voor 1,1305 dollar verhandeld, tegen 1,1315 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.