economie

AEX rustig uit de startblokken

Door ANP - 22 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag licht hoger geopend. Beleggers moeten het doen zonder groot richtinggevend nieuws. Later deze week komt de laatste stroom bedrijven nog met kwartaalcijfers.

De AEX-index stond in het eerste uur van de handel 0,3 procent hoger op 450,13 punten. De MidKap noteerde 0,3 procent in de plus op 644,24 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stegen 0,1 tot 0,4 procent.

Beleggers kijken naast de bedrijfscijfers die nog komen uit naar vrijdag, wanneer president Janet Yellen van de Federal Reserve de jaarlijkse topconferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole toespreekt. Mogelijk wordt daar meer duidelijk over de timing van een nieuwe renteverhoging in de Verenigde Staten.

Economische groei

Vicepresident van de Fed, Stanley Fischer, zei tijdens een toespraak dat de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten al nagenoeg voldoen aan de doelen die de Fed met zijn monetaire beleid nastreeft. Fischer verwacht dat de economische groei in de VS de komende kwartalen verder aantrekt.

In de toonaangevende AEX-index in Amsterdam voerde NN de troepen aan. De verzekeraar steeg 2,4 procent na een adviesverhoging door Bank of America. ArcelorMittal was met een verlies van 1,4 procent de grootste daler. Naast ArcelorMittal was Shell de enige daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een min van 0,1 procent.

Onder druk

Ook andere grondstoffenbedrijven in Europa stonden door de dalende grondstoffen prijzen onder druk. Rio Tinto, Glencore en Anglo American verloren in Londen tot 2,5 procent.

Bij de kleinere bedrijven in Amsterdam noteerde Brunel 1,3 procent lager. De detacheerder werd afgewaardeerd en kondigde vrijdagavond aan afscheid te nemen van operationeel directeur Arjan de Vries. Ook vrijdag kreeg Brunel overigens rake klappen, na teleurstellende vooruitzichten.

De olieprijzen gingen omlaag, onder meer doordat Irak aankondigde de export op te voeren. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 47,78 dollar per vat. Brent werd 1,6 procent goedkoper op 50,08 dollar per vat. De euro werd voor 1,1282 dollar verhandeld, tegenover 1,1325 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.