economie

Apple verliest op rood Wall Street

Door ANP - 30 augustus 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York koersen dinsdag op verlies af. Het aandeel Apple ging naar beneden nadat de Europese Commissie bepaalde dat de Ierse fiscus 13 miljard euro van het technologiebedrijf moet terugvorderen. Verder verwerken beleggers onder meer cijfers over het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt in de Verenigde Staten.

De leidende Dow-Jonesindex stond met nog een halfuur te gaan voor de slotbel 0,3 procent lager op 18.439 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2174 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte eveneens 0,3 procent tot 5215 punten.

Apple leverde 0,9 procent van zijn waarde in. Volgens Brussel heeft Apple jarenlang geprofiteerd van ongeoorloofde staatssteun van Ierland. Het bedrijf hoefde substantieel minder af te dragen dan andere bedrijven. Apple heeft aangegeven niets te begrijpen van het besluit. Ierland is het er ook mee oneens en gaat in beroep.

Chocolade

Beleggers straften de mislukte overname van Hershey af. De chocoladefabrikant ging 11 procent onderuit. De Amerikaanse levensmiddelengigant Mondelez steeg 3,8 procent in waarde op het nieuws dat de maker van onder meer Oreo-, Lu- en Tuc-koekjes en chocolade van Milka en Cte d’Or zijn poging om Hershey in te lijven staakt.

United Continental steeg 8,2 procent. Het luchtvaartbedrijf heeft Scott Kirby geposteerd in de top van het bedrijf. Kirby maakt per direct de overstap van concurrent American Airlines.

Kunstmest

Het aandeel Potash steeg 10,8 procent nadat berichten naar buiten kwamen dat de kunstmestfabrikant werkt aan een fusie met Agrium. De samenwerking, waarmee de Canadese bedrijven sterker willen staan tegen dalende prijzen en teruglopende uitgaven bij boeren, zou volgende week al kunnen worden aangekondigd. Agrium won 7,2 procent.

G-III Apparel, eigenaar van de merken Calvin Klein en Tommy Hilfiger, ging met 21 procent onderuit na een verlaging van de omzet- en winstverwachting. Ook kledingketen Abercrombie & Fitch kreeg klappen op de beurs na presentatie van tegenvallende vooruitzichten. Het aandeel werd 20,6 procent minder waard.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 46,44 dollar. Brent werd 1,7 procent goedkoper bij 48,43 dollar per vat. De euro was 1,1140 dollar waard, tegen 1,1149 dollar bij het slot van de Europese beurzen.