economie

Banken in trek op Europese beurzen

Door ANP - 24 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – Banken en diverse verzekeraars waren woensdag in trek op de Europese beurzen. Grondstoffenbedrijven daarentegen verloren terrein. Beleggers moesten het doen zonder groot richtinggevend nieuws.

De AEX stond rond 15.50 uur 0,1 procent hoger op 452,68 punten. De MidKap noteerde 0,4 procent in de plus op 650,20 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen 0,2 en 0,5 procent. De beurs in Londen verloor 0,4 procent.

In de AEX viel ING op met een winst van 1,2 procent. Elders in Europa waren banken ook in trek. Zo kregen BNP Paribas en Société Générale er 2 tot 3 procent bij op de beurs van Parijs. In Milaan dikte Unicredit 7 procent aan. Deutsche Bank en Commerzbank stegen in Frankfurt 2,5 en 3 procent.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd stond met een plus van 1,8 procent in de bovenste regionen van de MidKap, terwijl branchegenoot NN in de AEX 0,9 procent won. Verzekeraar ASR zag zijn beurswaarde na aanvankelijke winst daarentegen 1,3 procent slinken, ondanks kwartaalresultaten die door analisten als solide werden bestempeld. ASR wist zijn operationele winst afgelopen halfjaar op te voeren, ondanks stevige claims vanwege de hagelstormen die het zuiden van Nederland in juni troffen.

Grondstoffenhandelaar Glencore verloor in Londen bijna 4 procent aan beurswaarde. Het bedrijf zag afgelopen halfjaar twee derde van zijn winst verdampen door dalende prijzen. Sectorgenoten als Antofagasta, Rio Tinto, en BHP Billiton leverden circa 2 procent in. In Amsterdam was staalbedrijf ArcelorMittal met een min van 1,8 procent de grootste daler in de AEX. Voormalig dochterbedrijf Aperam daalde 0,7 procent in de MidKap.

Van Lanschot

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam zag Van Lanschot zijn beurswaarde 0,5 procent stijgen. De bank wist zijn winst in de eerste jaarhelft praktisch gelijk aan een jaar eerder te houden. Wel groeide het beheerd vermogen van de bank.

Metaalspecialist AMG ging er 2 procent op vooruit. Het bedrijf heeft het resterende belang van 49,9 procent in een samenwerkingsverband met het Braziliaanse Colorminas overgenomen, waardoor de lithiumproductie van AMG op termijn kan stijgen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent naar 47,55 dollar. Brent werd 0,6 procent goedkoper bij 49,64 dollar per vat. De euro werd voor 1,1265 dollar verhandeld, tegen 1,1315 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.