economie

Beleggers hebben goed gevulde agenda

Door ANP - 21 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers hebben deze week genoeg om naar uit te kijken. In Amsterdam komt de laatste stroom bedrijven met kwartaalcijfers, terwijl op internationaal vlak toonaangevende graadmeters een blik werpen op de huidige economische groei. Daarnaast kijkt de financiële wereld reikhalzend uit naar een belangrijke speech van Fed-president Janet Yellen op vrijdag.

De Amerikaanse centralebankpresident spreekt dan de jaarlijkse topconferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole toe. Mogelijk spreekt zij zich dan uit over de risico’s die ze ziet voor de Amerikaanse economie. Die kunnen bepalend zijn bij de vraag of de Fed volgende maand al zal besluiten de rente in de VS verder te verhogen.

Voor het zover is krijgen beleggers aan het Damrak nog kwartaalcijfers van diverse bedrijven. Daarvan springt Ahold het meest in het oog. Het onlangs met het Belgische Delhaize gefuseerde supermarktbedrijf presenteert donderdagochtend voor het laatst de cijfers van het bedrijf in oude vorm. Vanaf het volgende kwartaal worden de resultaten van het fusiebedrijf Ahold Delhaize gemeld.

ASR

Verder staan veel financiële bedrijven op de rol. Van Lanschot en verzekeraar ASR openen woensdag hun boeken, gevolgd door financieel dienstverlener Intertrust op donderdag. Die dag presenteert ook de niet-beursgenoteerde SNS Bank zijn halfjaarcijfers. Verder staan onder meer de resultaten van digitaal beveiliger Gemalto (vrijdag) en chemicaliëndistributeur IMCD (dinsdag) op de agenda.

Onderzoeksbureau Markit werpt dinsdag met zijn inkoopmanagersindexen een blik op de huidige groei in de eurozone en de VS. Economen verwachten in doorsnee een beeld dat nauwelijks afwijkt van de ontwikkelingen die voor juli werden gemeld. Daarbij wordt wel een lichte verbetering van de kwakkelende Franse economie voorspeld.

Ramingen

Op de economische agenda staan verder nieuwe ramingen voor de groei van de Duitse en Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. Ook wordt de meest recente stand van het consumentenvertrouwen in beide landen gemeld. Verder komen er onder meer cijfers over de orders voor duurzame goederen en de huizenmarkt in de VS naar buiten.

In Japan wordt uitgekeken naar de nieuwste inflatiecijfers, op vrijdag. In Nederland brengt het CBS deze week alleen nieuws over de huizenprijzen in juli.