economie

Beleggers letten op DSM en Vastned

Door ANP - 02 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs begint dinsdag waarschijnlijk vrij vlak aan de handelsdag. Ook de andere graadmeters in Europa blijven dicht bij huis, na de verliezen van maandag. Beleggers verwerken wederom een stroom aan vooral Duitse bedrijfsresultaten. Op Beursplein 5 kwamen speciaalchemiebedrijf DSM en vastgoedonderneming Vastned met handelsberichten naar buiten.

DSM wist zijn winst afgelopen kwartaal stevig op te voeren en werd positiever over de resultaten in heel 2016. Ondanks de nog altijd ,,zorgwekkende” economische omstandigheden verwacht de producent van voedingsingrediënten, vitamines en specialistische materialen de eerder gestelde doelen te overtreffen.

Vastned wist de afgelopen maanden verdere vooruitgang te boeken met winkelgebieden op A-locaties. Het bedrijf zag het aandeel van de zogeheten ‘premium city high street shops’ in zijn totale portefeuille in de eerste maanden van het jaar stijgen tot 70 procent. Dat was eerder nog 68 procent. Vastned handhaafde de verwachting voor het hele jaar.

Producentenprijzen

In Duitsland openden onder meer Commerzbank en Lufthansa de boeken. Ook chipfabrikant Infineon, winkelconcern Metro en autobouwer BMW presenteerden hun resultaten.

De macro-economische agenda is nagenoeg leeg. Wel worden aan het eind van de ochtend de Europese producentenprijzen bekendgemaakt.

Dow Jones

De Europese aandelenbeurzen sloten maandag met verlies. In Amsterdam moest vooral Heineken het ontgelden na de publicatie van halfjaarcijfers. Ook stonden bankaandelen onder druk. De AEX-index eindigde 1,1 procent in de min op 444,97 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 627,60 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,1 tot 0,7 procent omlaag.

De dalende prijs van olie liet zich voelen op Wall Street. Daar sloot de Dow-Jonesindex 0,2 procent in de min op 18.404,51 punten. De S&P 500 zakte na een tussentijds recordniveau 0,1 procent tot 2170,84 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde juist 0,4 procent hoger op 5184,20 punten.

Euro

De olieprijzen zaten dinsdagochtend overigens weer wat in de lift. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 40,10 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 42,21 dollar.

De euro werd voorbeurs voor 1,1182 dollar verhandeld, tegen 1,1174 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.