economie

Beleggers wachten op Yellen

Door ANP - 26 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen staan naar verwachting voor een afwachtende handelsdag. Volgens kenners zullen de graadmeters vrijdag geen grote uitslagen laten zien, in aanloop naar de toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen tijdens een topconferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole.

Marktanalist Ron van der Does van IG Nederland voorziet tot de speech van Yellen een ,,richtingloze markt”. Beleggers hopen uit de woorden van Yellen meer duidelijkheid te krijgen over een mogelijke renteverhoging volgende maand. In navolging van andere Fed-bestuurders merkte donderdag ook president Esther George van de centrale bank van Kansas op dat het tijd wordt voor een volgende stap.

Aan het bedrijvenfront kwam digitaal beveiliger Gemalto met een handelsbericht naar buiten. Het concern zag de operationele winst in de eerste helft van het jaar groeien, bij een stabiele omzet. Gemalto herhaalde zijn doelstellingen.

Kiadis Pharma

Ook ForFarmers, Kiadis Pharma en Eurocommercial Properties openden de boeken. Veevoerbedrijf ForFarmers zag afgelopen halfjaar de verkopen zien aantrekken, vooral door groei in Nederland, Duitsland en België. Dalende grondstoffenprijzen en de waardevermindering van het pond drukten de omzet, maar dankzij lagere kosten verbeterde het resultaat.

Biotechbedrijf Kiadis Pharma wist in de eerste helft van het jaar zijn kaspositie stevig te verbeteren. Wel schreef het bedrijf andermaal rode cijfers, maar dat is niet ongebruikelijk voor een biotechbedrijf zonder omzet.

AEX

De euro werd voorbeurs voor 1,1295 dollar verhandeld, tegen 1,1279 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 47,22 dollar. Brent werd 0,4 procent goedkoper bij 49,49 dollar per vat.

De AEX-index sloot donderdag 0,5 procent lager op 449,94 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 644,70 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,9 procen