economie

BEURZEN Wall Street op verlies

Door ANP - 19 augustus 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag halverwege de sessie eensgezind op verlies. Beleggers verwerkten in de staart van deze cijferperiode kwartaalresultaten van onder meer machinebouwer Deere. Verder was er weinig richtinggevend nieuws voorhanden.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent lager op 18.534 punten. De S&P noteerde ook 0,3 procent in de min op 2179 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor eveneens 0,3 procent op 5227 punten.

Deere zag zijn beurswaarde met 11 procent stijgen. De maker van landbouwmachines liet voorbeurs weten dat de winst dit jaar dankzij kostenbesparingen hoger zal uitvallen dan eerder gedacht. De winst en omzet gingen afgelopen kwartaal omlaag als gevolg van de zwakte op de agrarische markt.

Viacom

Toeleverancier aan de chipindustrie Applied Materials kreeg met zijn vooruitzichten de handen van beleggers op elkaar. Het bedrijf verwacht in het lopende kwartaal meer winst te maken dan waar eerder vanuit werd gegaan. Het aandeel stond 6,6 procent hoger.

Verder stond mediaconcern Viacom (plus 1,5 procent) in de belangstelling. Er zou na maanden gesteggel een overeenkomst zijn gesloten over het vertrek van topman Philippe Dauman waarbij hij 72 miljoen dollar meekrijgt. Grootaandeelhouder Sumner Redstone wilde Dauman al lange tijd lozen, maar die bood verzet.

Euro

Industriebedrijf Emerson Electric verloor 3,2 procent nadat het bekendmaakte de industriële kleppendivisie van het in Zwitserland gevestigde Pentair over te nemen.

Monster Worldwide, het moederbedrijf van vacaturesite Monsterboard won bijna 8 procent aan beurswaarde. De grootste aandeelhouder van Monster Worldwide ligt dwars bij de verkoop van het bedrijf aan uitzendorganisatie Randstad. MediaNews Group kan zich onder meer niet vinden in de overeengekomen verkoopprijs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte een fractie tot 48,21 dollar. Brent werd 0,5 procent goedkoper op 50,64 dollar per vat. De euro werd voor 1,1315 dollar verhandeld, tegen 1,1325 dollar bij het slot van de Europese beurzen.