economie

Boeing houdt zijn prijzen gelijk

Door ANP - 29 augustus 2016

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) – Voor het eerst in zeven jaar zal vliegtuigmaker Boeing de prijzen voor zijn kisten niet verhogen. Het Amerikaanse bedrijf kampt enerzijds met een tanende vraag naar vliegtuigen als gevolg van de economische onzekerheden. Daarnaast kent de markt een overvloed aan modellen met twee gangpaden.

Boeing past meestal eens per jaar de prijzen voor zijn toestellen aan. Daarbij wordt dan rekening gehouden met kostenstijgingen van goederen, diensten en personeel. Vorig jaar stegen de prijzen gemiddeld met 2,9 procent. Een jaar eerder was dat 3,1 procent. De prijzen die in juli 2015 bekendgemaakt werden, zullen dus ook komend jaar gelden.

Ook in 2001 en 2009 verhoogde Boeing zijn prijzen niet. De catalogusprijzen zijn meestal niet de prijzen die daadwerkelijk voor vliegtuigen worden betaald. Over het algemeen krijgen luchtvaartmaatschappijen fikse korting bij de aanschaf van nieuwe toestellen.