economie

Brunel onderuit op Beursplein 5

Door ANP - 19 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – Op Beursplein 5 kreeg detacheerder Brunel vrijdag een flinke tik, na de presentatie van zijn tweedekwartaalcijfers. Ook hoofdfonds Vopak kon beleggers niet bekoren met zijn cijferpresentatie.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,6 procent lager op 449,08 punten. De MidKap noteerde 0,3 procent lager op 640,63 punten. Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 0,7 procent

Brunel had de afgelopen maanden opnieuw veel last van de malaise in de olie- en gassector. De detacheerder voorziet op dat vlak in de komende twaalf maanden geen verbeteringen. De omzet van het in hoogopgeleid personeel voor de energiesector gespecialiseerde bedrijf daalde vorig kwartaal met ruim een kwart. Het aandeel zakte 6,7 procent.

Vopak verliest

Vopak verloor in de hoofdindex 4,5 procent aan waarde. Het tankopslagbedrijf zag in de eerste helft van het jaar de bezettingsgraad van zijn opslagtanks stijgen tot 94 procent, van 91 procent een jaar eerder. Vopak profiteert van de lage olieprijs en het ruime aanbod op de oliemarkt omdat daardoor de vraag naar opslagcapaciteit groot is.

Veruit de grootste daler in de AEX was Aegon, dat ex-dividend noteerde. Het aandeel verloor 6,2 procent. ArcelorMittal, dat een adviesverhoging kreeg van JPMorgan, was met een plus van 0,6 procent de enige stijger.

Kiadis Pharma

De biotechnologiesector wist ook de aandacht op zich gericht op het Damrak. Kiadis Pharma won 0,9 procent. Topman Manfred Rüdiger zei in het Financieele Dagblad dat een omzet van een miljard euro voor het bedrijf een realistisch doel is. Curetis zag zijn verlies in de eerste helft van het jaar halveren ten opzichte van een jaar eerder. Het aandeel kelderde echter meer dan 8 procent.

In Londen won William Hill ruim 4 procent. Het Britse gokbedrijf wordt niet overgenomen door 888 (plus 3,2 procent) en Rank Holding. Maersk dikte in Kopenhagen 0,9 procent aan. Het Deense scheepvaart- en olieconcern blijft kijken naar alle strategische opties. Een Deense krant had gemeld dat een opsplitsing in een vervoer- en energiebedrijf de meest waarschijnlijke uitkomst van dat strategische onderzoek zou zijn.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond onveranderd op 48,23 dollar. Brent werd 0,4 procent goedkoper op 50,71 dollar per vat. De euro was met 1,1332 dollar bijna evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.