economie

Damrak hoger na cijferstroom

Door ANP - 18 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is donderdag duidelijk in de plus geopend. Beleggers verwerkten een stroom aan bedrijfsresultaten, van onder meer verzekeraar NN, baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis en bouwconcern BAM.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,7 procent in de plus op 450,50 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 641,36 punten. Ook de andere graadmeters in Europa stonden op positief terrein. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,4 procent.

NN was met afstand lijstaanvoerder in de hoofdindex met een plus van 6,3 procent. De resultaten van de verzekeraar waren volgens analisten beter dan verwacht. NN had net als concurrenten wel last van stevige claims door het noodweer dat het zuiden van Nederland in juni trof.

Daler

Boskalis was de enige daler bij de hoofdfondsen en zakte 0,9 procent. Het concern voelde in de eerste zes maanden van het jaar de moeilijke marktomstandigheden. De malaise in de olie- en gassector door de sterke daling van de olieprijs zorgde voor een flinke daling van de winst en omzet.

Bij de middelgrote fondsen was BAM een uitblinker met een plus van bijna 4 procent. De bouwer wist in de eerste zes maanden van het jaar de winst verder op te voeren.

Vruchten

Kendrion wist de afgelopen tijd de vruchten te plukken van zijn bezuinigingsoperatie. De winstgevendheid van de producent van elektromagnetische componenten verbeterde daardoor. Het aandeel zakte echter 1,5 procent. Ook automatiseerder Ordina was minder in trek na een handelsbericht en zakte 3,7 procent.

Elders in Europa opende Nestlé de boeken. Het voedingsmiddelenconcern realiseerde de traagste groei in de eerste helft van het jaar sinds 2009, maar handhaafde zijn jaarprognose. Nestlé steeg op de Zwitserse beurs 0,4 procent in waarde. Windmolenbouwer Vestas steeg in Kopenhagen ruim 11 procent na een handelsbericht, waarin het positiever werd over zijn omzetverwachting.

Notulen

Beleggers verwerkten verder de notulen van de Amerikaanse centrale bank, die woensdagavond naar buiten kwamen. Daar viel uit op te maken dat een renteverhoging in de Verenigde Staten nog wel even op zich kan laten wachten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent naar 47,06 dollar. Brent werd 0,1 procent duurder op 49,91 dollar per vat. De euro werd voor 1,1323 dollar verhandeld, tegen 1,1269 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.