economie

Damrak verwerkt cijfers ABN en Delta

Door ANP - 17 augustus 2016

AMSTERDAM (AFN) – De aandelenbeurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting vrijwel vlak. Beleggers verwerken onder meer kwartaalcijfers van ABN AMRO, Delta Lloyd en Heijmans.

ABN AMRO meldde voorbeurs dat de nettowinst door de schikking voor rentederivaten vorig kwartaal met 35 procent is gedaald naar 391 miljoen euro. De onderliggende winst steeg wel met 10 procent en overtrof de verwachtingen van analisten. Verder meldde de bank nieuwe bezuinigingen.

Delta Lloyd zag zijn winst afgelopen halfjaar dalen, onder meer door het noodweer dat het zuiden van Nederland in juni trof. De verzekeraar wist zijn kapitaalbuffer afgelopen halfjaar wel flink te verstevigen.

Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans schreef opnieuw rode cijfers, maar beperkte zijn verlies afgelopen halfjaar wel ten opzichte van een jaar eerder. Heijmans bleef bij de eerder uitgesproken voorspelling dat het gehele jaar met een positief onderliggend operationeel resultaat zal worden afgesloten.

Bij de kleinere bedrijven opende Tie Kinetix de boeken, evenals Holland Colours dinsdag nabeurs.

ASML

ASML staat mogelijk ook in de belangstelling, na voorzichtige opmerkingen van chipfabrikant Intel over de mogelijke toekomstige inzet van de EUV-machines waar ASML aan werkt.

De Europese economische agenda is woensdag leeg. In de VS worden woensdagavond (Nederlandse tijd) de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve gepubliceerd.

Euro

De AEX sloot dinsdag met een verlies van 0,7 procent op 451,40 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 641,85 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,6 tot 0,8 procent in. De beurzen in New York verloren 0,5 tot 0,7 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte woensdag voorbeurs met 0,5 procent naar 46,33 dollar. Brent werd 0,7 procent goedkoper bij 48,88 dollar per vat. De euro werd voor 1,1265 dollar verhandeld, tegen 1,1280 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.