economie

Damrak verwerkt cijferstroom

Door ANP - 18 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs verwerkt donderdag een stroom aan bedrijfsresultaten. Zo openden NN, Boskalis en BAM de boeken. Ook reageren beleggers op de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank. De AEX gaat daarbij, in lijn met de andere Europese graadmeters, waarschijnlijk hoger van start.

Uit de Fed-notulen bleek dat beleidsmakers vorige maand verdeeld waren over het al dan niet snel verhogen van de rente. Verschillende bankiers spraken hun bezorgdheid uit over de huidige lage rentestand die niet goed zou zijn voor de financiële stabiliteit. Wel waren de bestuurders het met elkaar eens dat er meer data nodig zijn over de arbeidsmarkt en de economische activiteit alvorens een beslissing te nemen over een volgende rentestap.

Verzekeraar NN zag net als veel branchegenoten de winst het afgelopen kwartaal dalen als gevolg van stevige claims na noodweer. Verder drukte de onrust op de financiële markten het resultaat. Wel wist het voormalige dochterbedrijf van ING wist zijn kapitaalpositie verder te verbeteren.

Winst

Bij Boskalis werden winst en omzet gedrukt door lastige marktomstandigheden als gevolg van de lagere olieprijs. Zo zag de maritiem dienstverlener en baggeraar de winst meer dan halveren terwijl de omzet een kwart lager uitviel. Daarbij werden de resultaten over het eerste halfjaar afgezet tegen een ,,zeer drukke” eerste jaarhelft in 2015.

Bouwer BAM heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de winst verder weten op te voeren. De onderneming uit Bunnik handhaafde de prognose dat het gecorrigeerde resultaat dit jaar hoger uitvalt dan in 2015.

Boeken

Verder openden ook Ordina, ICT Group en AND International Publishers de boeken. Automatiseerder Ordina schreef over eerste jaarhelft weer zwarte cijfers, na een verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Branchegenoot ICT profiteerde van overnames terwijl kaartenmaker AND zeer positief gestemd is over de omzetgroei voor het hele jaar.

Bij autodealer Stern Groep ontwikkelen de resultaten zich volgens Stern duidelijk positiever ten opzichte van eerdere verwachtingen. Wetenschappelijk uitgever Brill zag zowel de winst als de omzet toenemen en scherpte vanwege de goede resultaten zijn verwachtingen voor het hele jaar iets aan.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg voorbeurs 0,1 procent naar 46,82 dollar. Brent werd 0,2 procent goedkoper op 49,72 dollar per vat. De euro werd voor 1,1318 dollar verhandeld, tegen 1,1269 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

De AEX sloot woensdag met een verlies van 0,9 procent op 447,57 punten. De MidKap zakte 1 procent naar 635,53 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 0,5 tot 1,3 procent in.