economie

DSM koploper in lagere AEX

Door ANP - 02 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is dinsdag met een verlies aan de handelsdag begonnen. Ook de andere graadmeters in Europa gingen omlaag. De olieprijzen, die schommelen rond de 40 dollar per vat, zetten het sentiment wat onder druk. Op Beursplein 5 was speciaalchemiebedrijf DSM veruit de grootste stijger in de hoofdindex dankzij sterke kwartaalcijfers.

De AEX noteerde in het eerste handelsuur 0,7 procent lager op 441,714 punten. De MidKap stond 0,6 procent lager op 624,09 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tussen de 0,4 procent en 0,7 procent in het rood.

DSM won ruim 4 procent. Het concern wist zijn winst afgelopen kwartaal stevig op te voeren en werd positiever over de resultaten in heel 2016. Ondanks de nog altijd ,,zorgwekkende” economische omstandigheden verwacht de producent van voedingsingrediënten, vitamines en specialistische materialen de eerder gestelde doelen te overtreffen.

ASML

Ook ASML stond bij de winnaars. De chipmachinefabrikant wordt volgende week opgenomen in de toonaangevende Stoxx Europe 50 Index. Het aandeel stond in reactie op die melding 0,2 procent hoger.

Bij de middelgrote fondsen steeg Vastned 0,2 procent. Het vastgoedbedrijf wist de afgelopen maanden verdere vooruitgang te boeken met winkelgebieden op A-locaties.

ABN AMRO

In Europa stonden bankaandelen wederom lager, nadat ze eerder al terrein verloren na de resultaten van de stresstest. In Amsterdam zakte ABN AMRO 1,4 procent en verloor ING 1,7 procent. Elders in Europa speelden financiële instellingen als Deutsche Bank (min 2,5 procent) en BNP Paribas (min 2,2 procent) terrein kwijt.

Ook de cijferpresentatie van Commerzbank (min 5,5 procent) woog op het sentiment in de bankensector. De tweede bank van Duitsland zag in de eerste helft van het jaar de winst flink dalen door de moeilijke marktomstandigheden, zoals de lage rente.

Euro

De financiële markten verwerkten naast Commerzbank een stroom aan andere Duitse bedrijven die cijfers presenteerden. Zo openden Lufthansa (min 0,3 procent), chipfabrikant Infineon (min 3,3 procent), winkelconcern Metro (min 5,7 procent) en autobouwer BMW (min 2,2 procent) de boeken. In het Verenigd Koninkrijk won InterContinental Hotels Group, de eigenaar van onder meer hotelketens Holiday Inn en Crowne Plaza, 0,8 procent na een handelsbericht.

De olieprijzen zaten dinsdag overigens weer wat in de lift ten opzichte van maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 40,15 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 42,26 dollar. De euro werd voor 1,1205 dollar verhandeld, tegen 1,1174 dollar bij het slot van de Europese beurs.