economie

DSM verhoogt verwachtingen

Door ANP - 02 augustus 2016

HEERLEN (ANP) – DSM heeft zijn winst afgelopen kwartaal stevig weten op te voeren en is positiever geworden over de resultaten in heel 2016. Ondanks de nog altijd ,,zorgwekkende” economische omstandigheden verwacht de producent van voedingsingrediënten, vitamines en specialistische materialen de eerder gestelde doelen te overtreffen.

DSM profiteerde in het tweede kwartaal opnieuw van bezuinigingen en oplopende verkopen. Hoewel de omzet slechts met 1 procent steeg, naar 1,99 miljard euro, liep het bedrijfsresultaat (ebitda) daardoor met circa een vijfde op naar 328 miljoen euro. De nettowinst ging met bijna een kwart omhoog naar 135 miljoen euro.

DSM wist meer voedingsingrediënten voor mens en dier aan de man te brengen, tegen gemiddeld hogere prijzen dan in het tweede kwartaal van 2015. Op het gebied van diervoeding was de vraag overal sterk, behalve in Latijns-Amerika. Bij voedingssupplementen, zoals multivitamines, bleef de markt in de VS moeilijk. Over het algemeen liepen de verkopen van voedingsmiddelen en dranken verder voortvarend, wat leidde tot een 4 procent hogere omzet voor onderdeel Nutrition.

Multivitamines

In de VS start DSM in de tweede helft van het jaar een nieuwe marketingcampagne om de verkopen van multivitamines en omega 3-producten vooruit te helpen. Topman Feike Sijbesma wees er in een toelichting op dat DSM op dit gebied in de VS geen marktaandeel verliest, maar dat de Amerikaanse markt al zeer volwassen is. ,,De mogelijkheden voor groei zijn buiten de VS veel groter”, concludeerde hij.

De materialentak had onverminderd last van dalende prijzen. Ondanks hogere verkopen nam de omzet van deze divisie hierdoor met 4 procent af.

Joint ventures

Sijbesma gaf aan dat het bezuinigingstraject dat richting 2018 is uitgezet heel voortvarend loopt. ,,Mar we zijn pas halverwege, er is nog veel werk te doen”, nuanceerde hij. ,,We zien goede kansen om verder te groeien, maar die moeten we ook grijpen. Grote overnames zijn daarbij niet aan de orde, we richten ons eerst op de verdere verbetering van de huidige activiteiten.”

DSM kondigde eerder al aan op termijn afscheid te nemen van zijn aandelen in joint ventures, onder meer op het gebied van farmacie en bulkchemicaliën. Over de timing van dat proces liet Sijbesma weinig los. De opbrengsten zullen allereerst worden gebruikt voor schuldreductie, maar kunnen op termijn ook worden aangewend voor overnames.

Bedrijfsresultaat

Het concern verwacht zijn resultaten dit jaar harder te kunnen laten groeien dan de doelstelling voor de middellange termijn. Het bedrijfsresultaat neemt daarbij naar verwachting met 10 à 15 procent (‘low to mid teens’) toe, terwijl het rendement op investeringen met ruim 2 procentpunt zal stijgen.

DSM betaalt aandeelhouders een interim-dividend van 0,55 euro per aandeel.