economie

‘Economie eurozone groeit door’

Door ANP - 03 augustus 2016

LONDEN (ANP) – De economische groei in de eurozone is in juli op peil gebleven, ondanks de onrust rond de brexit. Dat concludeerde onderzoeksbureau Markit woensdag op basis van een nieuwe schatting.

De graadmeter van Markit voor de groei in de eurozone kwam vorige maand nagenoeg even hoog uit als in juni. Daarmee was de ontwikkeling iets gunstiger dan onlangs op basis van een eerste schatting werd gemeld.

In Duitsland trok de groei vorige maand aan tot het hoogste niveau van de afgelopen zeven maanden. In Spanje en Italië zwakte de groei daarentegen af. Frankrijk toonde een minieme vooruitgang, na een periode van krimp.

Somberder

De onzekerheid rond de brexit gaat niet ongemerkt aan de Britse economie voorbij, bleek woensdag opnieuw uit cijfers van Markit. De activiteit in de Britse dienstensector ging vorige maand in het sterkste tempo sinds maart 2009 achteruit. De verwachtingen onder dienstverleners zijn daarbij somberder dan ze in ruim zeven jaar zijn geweest.

Markit meldde eerder al een forse krimp in de bouwactiviteit en de industrie in Groot-Brittannië. De onderzoekers rekenen daarom op een recessie in de Britse economie. Hoe zwaar de achteruitgang wordt, hangt onder meer samen met de reactie van de Britse centrale bank. Die komt donderdag naar verwachting met maatregelen die de economische gevolgen van de brexit moeten verzachten.