economie

Europese beurzen blijven in mineur

Door ANP - 17 augustus 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenbeurzen stonden woensdag in de middaghandel op verlies. Aan het Damrak waren ABN AMRO en Delta Lloyd de uitblinkers na enthousiast onthaalde kwartaalcijfers. Chipmachinefabrikant ASML had het zwaar te verduren door uitlatingen van zijn belangrijke klant Intel.

De Amsterdamse AEX-index stond vlak na de opening van Wall Street 0,9 procent in de min op 447,53 punten. De MidKap zakte 0,7 procent naar 637,47 punten. De graadmeters Parijs en Frankfurt leverden 0,8 en 1,2 procent in in. De FTSE in Londen hield de schade beperkt tot een min van 0,4 procent.

ABN AMRO voerde de AEX aan met een plus van 3,1 procent. De bank boekte vorig kwartaal een hogere winst dan analisten hadden voorspeld en kondigde verdere bezuinigingen aan. De concrete gevolgen daarvan voor het personeel zijn nog niet duidelijk.

ASML

ASML was juist de grootste verliezer bij de hoofdfondsen met een min van 4,8 procent. Intel heeft zich terughoudend uitgelaten over de mogelijke toekomstige inzet van de geavanceerde EUV-machines die ASML ontwikkelt. Intel verwacht dat het nog wel drie jaar kan duren voordat het die nieuwe technologie, die het mogelijk moet maken om nog kleinere en krachtigere chips te ontwikkelen, kan gaan gebruiken. ASML liet weten achter zijn verwachtingen voor EUV te blijven staan.

Verzekeraar Delta Lloyd nam het voortouw in de MidKap met een koerswinst van 2,1 procent. Delta Lloyd wist zijn kapitaalbuffer de afgelopen maanden sterker te verstevigen dan verwacht.

Heijmans

Bouwer Heijmans kwam met teleurstellende resultaten over de eerste helft van 2016. Daarbij hielden vooral de problemen bij de infrastructuurtak in Nederland aan, waardoor opnieuw verlies werd geleden. Heijmans zag 9 procent van zijn beurswaarde verdampen.

Bij de kleine bedrijven kreeg Holland Colours er ruim 4 procent bij. De pigmentproducent gaf dinsdag nabeurs aan dat de winst vorig kwartaal sterk is gegroeid.

Europa

In Kopenhagen verloor Carlsberg 5 procent. De bierbrouwer waarschuwde dat de groei de komende tijd afzwakt door de economische problemen in Rusland.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent naar 46,38 dollar. Brent werd daarentegen 0,1 procent duurder bij 49,25 dollar per vat. De euro werd voor 1,1275 dollar verhandeld, tegen 1,1280 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.