economie

Europese beurzen houden winst vast

Door ANP - 23 augustus 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen stonden dinsdag in de middaghandel op winst. Tijdens een rustige handelssessie kregen beleggers redelijk opbeurende berichten over de Europese economie en kwartaalcijfers van enkele bedrijven.

In Amsterdam stond de AEX-index vlak na de eveneens positieve opening van de beurzen in New York op een winst van 1,1 procent bij 452,68 punten. De MidKap steeg 0,9 procent naar 649,22 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,8 tot 1,1 procent.

Uit nieuwe schattingen bleek dinsdag dat de economische groei in de eurozone deze maand wat is aangetrokken ten opzichte van juli. Vooral bij dienstverleners groeide de activiteit, terwijl de toename van de bedrijvigheid in de industrie wat afzwakte. Per saldo was de vooruitgang wat sterker dan verwacht.

Randstad

Uitzender Randstad voerde met een winst van 5 procent de AEX aan, gevolgd dor Aegon, ING en Altice die er ruim 2 procent bij kregen. Galapagos hoorde met een plus van 2 procent ook bij de grotere winnaars. Het biotechnologiebedrijf begint een nieuwe studie waarin de werkzaamheid en veiligheid van het middel filgotinib wordt onderzocht bij reumapatiënten.

Bij de middelgrote fondsen wist IMCD in de eerste helft van het jaar te profiteren van recente overnames, maar het bedrijf groeide ook op eigen kracht. De winst liep met een kwart op en de onderneming rekent dit jaar op een hoger bedrijfsresultaat dan vorig jaar. Het aandeel zakte echter 0,9 procent.

Olie

Esperite ging 2,2 procent omlaag. De stamcelonderneming zag zijn verlies afnemen en de opbrengsten groeien. Verder gaf Esperite aan zich voor te bereiden op een ,,aanzienlijke” extra financiering die nog voor het einde van het jaar plaats moet vinden.

In Parijs speelde Renault 1 procent kwijt. Volgens zakenkrant Financial Times heeft de Franse overheid mogelijk belangrijke details weggelaten over het emissie-onderzoek bij de autobouwer. Volkswagen steeg in Frankfurt 2,6 procent. Het geplaagde autoconcern heeft een overeenkomst gesloten met een leverancier, waarmee een einde komt aan zijnproductieproblemen.

De olieprijzen gingen verder omlaag. Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 46,78 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 1 procent naar 48,67 dollar per vat. De euro was 1,1330 dollar waard tegen 1,1321 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.