economie

Europese beurzen zakken in het rood

Door ANP - 22 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden maandag in de middaghandel op verlies. Vooral aandelen in de grondstoffensector waren uit de gratie, mede door een flinke daling van de olieprijs. Verder was er weinig nieuws om de handel richting te geven.

In Amsterdam stond de AEX-index vlak na de opening van Wall Street 0,5 procent in de min op 446,53 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 641,24 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,4 tot 0,7 procent omlaag.

Staalproducent ArcelorMittal stond onderaan de AEX-index met een min van 2,6 procent. Shell volgde, met een verlies van 1,3 procent. De koers van het olieconcern werd onder meer gedrukt door de dalende olieprijs. Amerikaanse olie werd 2,8 procent goedkoper op 47,15 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 3 procent naar 49,37 dollar.

Oliesector

Ook elders in Europa leverden grondstofbedrijven in. Zo verloren oliebedrijven Total en BP 1 tot 2 procent. Verder gingen mijnbouwbedrijven en grondstofhandelaren als Antofagasta, BHP Billiton, Rio Tinto en Glencore 2 tot 4 procent onderuit in Londen.

De dalende olieprijs raakte dienstverleners aan de oliesector minder hard. In de AEX stonden maritiem dienstverlener SBM Offshore en tankopslagbedrijf Vopak bijna 1 procent in de plus.

Topconferentie

In Zürich werd Syngenta 11 procent meer waard. Het Chinese staatsbedrijf ChemChina heft toestemming gekregen van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten voor de miljardenovername van de Zwitserse producent van landbouwbestrijdingsmiddelen.

In de markten wordt verder uitgekeken naar de topconferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week. Fed-president Janet Yellen houdt daar vrijdag een speech, waarbij mogelijk wat meer duidelijk wordt over de mogelijke timing van de volgende rentestap in de VS.

Euro

Fed-vicepresident Stanley Fischer liet in de aanloop naar Jackson Hole weten dat de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten al nagenoeg voldoen aan de doelen die de Fed met zijn monetaire beleid nastreeft. Die uitspraak werd opgevat als hint dat de Amerikaanse rente mogelijk toch al vrij snel verder zal worden verhoogd.

Fischer zette daarmee enige druk op de waarde van de euro. Die daalde naar 1,1310 dollar tegen 1,1325 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.