economie

Europese beurzen zakken weg

Door ANP - 01 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zakten maandag in de middaghandel in het rood. Bankaandelen stonden onder druk door de resultaten van de Europese stresstest, die vrijdagavond naar buiten kwamen. In Amsterdam trof de uitverkoop echter een brede groep bedrijven, waarbij vooral Heineken het moest ontgelden na de publicatie van zijn halfjaarcijfers.

De Amsterdamse AEX-index stond vlak na de opening van Wall Street 1,1 procent in de min op 445,00 punten. De MidKap zakte 0,6 procent naar 627,13 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,8 procent.

Heineken stond met een verlies van 3,4 procent onderaan de AEX. De brouwer boekte afgelopen maanden een hoger dan verwacht winst, maar wist met de ontwikkeling van de bierverkopen lang niet alle analisten en beleggers te overtuigen. De verkopen groeiden vooral in het eerste kwartaal sterk, in het tweede kwartaal was de vooruitgang aanzienlijk beperkter.

Stresstest

ABN AMRO leverde 3,3 procent in. Analisten wezen erop dat de bank zijn kapitaalbuffer in de stresstest harder zag slinken dan verwacht. ING boekte een wat bemoedigender resultaat, maar leverde in de AEX alsnog 1,6 procent in.

Elders in Europa stonden bankaandelen ook onder druk. In Frankfurt leverden Deutsche Bank en Commerzbank respectievelijk 1,8 en 2,2 procent in, nadat ze in de onderste regionen van de stresstest waren geëindigd. Dat gold ook voor het Italiaanse Unicredit, dat in Milaan bijna 8,4 procent aan beurswaarde verloor. Het kleinere Monte Dei Paschi kwam als allerslechtste uit het onderzoek. Dankzij het reddingsplan dat voorafgaand aan die uitkomst werd gepresenteerd won de noodlijdende bank maandag ruim 3,1 procent op de beurs.

Verliezers

Shell zette de neergang van eind vorige week door, ditmaal met een verlies van 2,4 procent. Het aandeel heeft daardoor al bijna 10 procent aan waarde verloren sinds de tegenvallende kwartaalcijfers die het olieconcern vorige week donderdag openbaarde.

Andere grote verliezers in de hoofdindex waren Gemalto en Aegon, die ruim 2,5 procent inleverden. Altice was de enige overtuigende winnaar, met een plus van 1,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 1,7 procent naar 40,87 dollar. Brent werd 1,7 procent goedkoper bij 42,78 dollar per vat. De euro was dollar 1,1163 waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.