economie

Fugro onderuit op positieve beurs

Door ANP - 04 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag positief aan de dag begonnen. Het aandeel Fugro ging echter hard onderuit na tegenvallende kwartaalcijfers en een winstwaarschuwing voor heel 2016. Verder wordt gewacht op het rentebesluit van de Bank of England. De Britse centrale bank zal naar verwachting voor het eerst sinds 2009 de rente verlagen.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,5 procent hoger op 442,37 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 622,04 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt stonden de graadmeters 0,2 procent tot 0,7 procent hoger.

Fugro verloor 9,4 procent. De bodemonderzoeker zag zijn verlies in de eerste helft van het jaar fors oplopen van 9,9 miljoen tot 202 miljoen euro. De MidKapper had veel last van de sterke concurrentie en van problemen in de olie- en gassector, waardoor opdrachtgevers projecten uitstelden of afbliezen.

Winst

AMG wist bij de kleinere bedrijven zijn winst in het tweede kwartaal meer dan te verdrievoudigen ondanks zwakke metaalprijzen. Het metaalbedrijf profiteerde onder meer van kostenbesparingen. Het aandeel won 7,3 procent.

In de AEX was staalproducent ArcelorMittal de grootste stijger met een plus van 3,7 procent. Ook oliebedrijf Shell en toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore deden het goed met winsten van respectievelijk 1,8 en 1,9 procent. Heineken was de grootste verliezer met een minnetje van 0,6 procent.

Schijnwerpers

In Frankfurt stond Siemens in de schijnwerpers met een plus van 3,1 procent. Het Duitse technologiebedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor 2016 nadat het de afgelopen maanden een paar grote orders binnenhaalde. Resultaten van producent van verzorgingsproducten Beiersdorf (min 3,5 procent), de Duitse sportartikelenfabrikant Adidas (min 2,1 procent) en farmaceut Merck (min 0,2 procent) werden minder goed ontvangen.

In Helsinki leverde Nokia 4,9 procent in. De Finse fabrikant van netwerkapparatuur zag zijn omzet met 11 procent dalen. In Londen beloonden beleggers verzekeraar Aviva met een plus van 4,5 procent voor zijn kwartaalcijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef ongewijzigd, op 40,84 dollar. Brentolie ging 0,4 procent omlaag op 42,95 dollar per vat. De euro werd voor 1,1140 dollar verhandeld, tegen 1,1176 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.