economie

Geen levering Volkswagen ondanks uitspraak

Door ANP - 19 augustus 2016

BRAUNSCHWEIG (ANP/BLOOMBERG) – De productie bij vier fabrieken van Volkswagen begint vast te lopen door een conflict met een leverancier. De rechtbank in Braunschweig oordeelde eerder dat de leveringen aan de automaker moesten worden hervat, maar de leverancier trekt zich daar vooralsnog niets van aan en wacht het hoger beroep af.

Het gaat om een betalingsconflict met Prevent Group, dat eigenaar is van twee bedrijven die materiaal voor stoelen en onderdelen van versnellingsbakken leveren. De automaker vroeg de rechtbank boetes op te leggen omdat er nog steeds niet wordt geleverd, en wil toestemming de benodigde onderdelen desnoods zelf op te halen. De rechtbank neemt daar na het weekend een besluit over.

Sinds donderdag worden in de Volkswagen-fabriek in Emden kortere diensten gedraaid wegens leveringsproblemen. Voor zo’n 80 procent van de 9000 werknemers daar is werktijdverkorting aangevraagd. Volkswagen liet weten te overwegen soortgelijke maatregelen te nemen in Zwickau en Braunschweig. In Wolfsburg wordt maandag mogelijk de productie stilgelegd.

Aandeel

In Emden rollen op normale dagen 1250 auto’s uit de fabriek. Op de hoofdlocatie van de autobouwer in Wolfsburg worden dagelijks 3800 voertuigen geproduceerd, waaronder de populaire Golf. In de twee andere fabrieken worden onderstellen van auto’s gemaakt.

Het aandeel Volkswagen ging vrijdag meer dan 2 procent omlaag. Het aandeel van de automaker die verwikkeld is in een schandaal rondom gesjoemel met emissietesten, werd dit jaar al 10 procent minder waard.

De leverancier van de onderdelen voor versnellingsbakken is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter. De zaak komt op 31 augustus opnieuw voor de rechter.