economie

Gemalto uitblinker in AEX

Door ANP - 26 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is de laatste handelsdag van de week met miniem verlies begonnen. Ook elders in Europa gingen de graadmeters licht achteruit. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam stond Gemalto in de belangstelling na de presentatie van zijn halfjaarcijfers.

De AEX stond na ruim een half uur handel 0,3 procent lager op 448,79 punten. De MidKap stond 0,2 procent in de min op op 643,19 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren 0,2 tot 0,3 procent.

Digitaal beveiliger Gemalto zag zijn beurswaarde in de vroege handel ruim 6 procent stijgen. Het concern wist zijn operationele winst in de eerste helft van het jaar verder op te voeren, bij een stabiele omzet. Gemalto herhaalde daarbij zijn doelstelling om de operationele winst volgend jaar op te voeren naar minstens 660 miljoen euro. Topman Olivier Piou gaf in een toelichting aan dat het wel moeilijk kan worden om aan die ambitie te voldoen.

Kiadis Pharma

Gemalto was daarmee de enige grote winnaar in de AEX, die werd afgesloten door Altice (min 1,5 procent). Verder verloor supermarktbedrijf Ahold Delhaize 1,1 procent, na de kleine koerswinst van donderdag.

Aan het Damrak openden nog enkele kleine bedrijven de boeken van de afgelopen maanden. Biotechnoloog Kiadis Pharma verloor daarna 2,5 procent aan beurswaarde, terwijl de koers van vastgoedbedrijf Eurocommercial nauwelijks in beweging kwam.

Euro

Beleggers zijn in afwachting van de speech die Fed-president Janet Yellen vrijdag om 16.00 uur (Nederlandse tijd) geeft op de conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole. Mogelijk geeft ze daarbij meer duidelijkheid over de kans dat de rente in de VS op korte termijn verder omhoog gaat. Analisten waarschuwden vooraf echter voor te hooggespannen verwachtingen.

De euro werd voor 1,1295 dollar verhandeld, tegen 1,1279 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 47,30 dollar. Brent werd 0,3 procent goedkoper bij 49,50 dollar per vat.