economie

‘Grondpersoneel KLM dringt aan op snelle cao’

Door ANP - 29 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – Verreweg het grootste deel van het grondpersoneel van KLM vindt dat er basis is om te komen tot een cao of op zijn minst om het gesprek daarover te hervatten. Negen op de tien KLM’ers is het daar mee eens. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van vakbond De Unie onder 1400 leden en niet-leden.

KLM ligt al tijden in de clinch met vakbond FNV, die in tegenstelling tot De Unie en drie andere luchtvaartbonden niet akkoord ging met een cao-voorstel van de luchtvaartmaatschappij. Dat leidde tot verschillende soorten acties, al verbood de rechter werkonderbrekingen tot eind volgende week.

FNV weigert verder te praten zolang KLM vasthoudt aan het eerdere voorstel. Uit het onderzoek van De Unie blijkt dat slechts één op de tien ondervraagden die opstelling steunt.

Ook op het belangrijkste conflictpunt steunen de meeste KLM’ers FNV niet. De meesten willen liever een structurele loonsverhoging van 1 procent in 2018, zoals KLM voorstelt, dan 1 procent incidenteel in 2017, zoals FNV wil.