economie

Heineken en ABN omlaag op Damrak

Door ANP - 01 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is maandag met een minieme winst aan de handelsdag begonnen. Ook elders in Europa kleurden de koersborden groen. Heineken stond bij de hoofdfondsen in Amsterdam in de belangstelling dankzij de publicatie van zijn halfjaarcijfers. Verder was er veel aandacht voor de bankensector nadat vrijdag de uitkomsten bekend werden van de stresstest die de Europese bankentoezichthouder EBA heeft uitgevoerd.

De AEX liet in het eerste handelsuur een winst van 0,1 procent noteren op 450,15 punten. De MidKap stond ook 0,1 procent hoger, op 631,48 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt lieten winsten zien van 0,4 tot 0,7 procent.

Heineken verloor in de vroege handel bijna 2 procent. De brouwer zag zijn omzet het afgelopen halfjaar met 2 procent stijgen, waarbij 4 procent meer bier werd verkocht. Die groei zat echter vooral in het eerste kwartaal. Het concern gaf verder aan dat de sterke Europese zomer van 2015 moeilijk valt te herhalen. Wel verwacht Heineken de winst en omzet in heel 2016 te kunnen laten groeien.

ABN AMRO

ABN AMRO (min 1,7 procent) stond met Heineken onderaan de AEX. Volgens analisten vielen de resultaten van de stresstest voor de bank enigszins teleurstellend uit. ING boekte volgens experts daarentegen een bemoedigende uitslag en werd door beleggers een fractie hoger gezet.

In Frankfurt ging Deutsche Bank 1,4 procent vooruit, hoewel die bank in de stresstest in de onderste regionen eindigde. De uitkomst was evenwel beter dan gedacht.

Euro

Monti dei Paschi won in Milaan ruim 7 procent aan beurswaarde. De kapitaalpositie van die bank wordt van de 51 onderzochte banken veruit het hardst geraakt mocht er een crisis uitbreken. De bankt presenteerde vrijdagavond echter ook een reddingsplan, dat zijn ondergang moet voorkomen. Het eveneens Italiaanse UniCredit leverde bijna 3 procent in, mede omdat de bank ook bij de minder presterende instellingen van de EBA-test hoorde.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent naar 41,46 dollar per vat. De prijs van Brent bleef nagenoeg onveranderd bij 43,50 dollar per vat. De euro noteerde 1,1165 dollar, tegen 1,1170 dollar bij het Europese slot op vrijdag.