economie

Heineken ziet herstel in Europa

Door ANP - 01 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – Hogere bierverkopen in bijna alle delen van de wereld hebben de winst van Heineken afgelopen maanden gestuwd en de brouwer verwacht die lijn de komende maanden door te kunnen trekken. Het concern zag de verkopen afgelopen halfjaar vooral in opkomende markten als Vietnam en Mexico sterk groeien, maar ook in Europa liepen de zaken goed.

Heineken voerde zijn omzet afgelopen halfjaar met 2 procent op, tot 10,1 miljard euro. Daarbij werd 4 procent meer bier verkocht dan een jaar eerder. Die groei zat vooral in het eerste kwartaal. Tussen april en juni zwakte de toename af tot iets minder dan 2 procent.

De nettowinst, gecorrigeerd voor eenmalige posten, liep met 7 procent op tot 977 miljoen euro. De operationele winst was daarbij met 1,7 miljard euro 10 procent hoger dan in de eerste helft van 2015. Heineken verwacht de winst en omzet in heel 2016 te kunnen laten groeien. De winstmarge verbetert daarbij naar verwachting met circa 40 basispunten.

Toenemende tegenwind

Topman Jean-Franois van Boxmeer sprak van een ,,heel goed” eerste kwartaal en een ,,solide” tweede. Hij wees daarbij op de positieve bijdrage uit Europa, waar de lijn omhoog is ingezet, terwijl de kosten goed onder controle worden gehouden.

In de komende maanden verwacht het bedrijf toenemende tegenwind door ongunstige wisselkoerseffecten en de vergelijking met de relatief sterke resultaten van een jaar eerder. Daarnaast blijven de economische omstandigheden in diverse opkomende markten moeilijk.

Dit geldt vooral in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa, die door Heineken als één regio worden geteld. Daar liepen de verkopen vorig kwartaal met 6 procent terug. In Europa en op de Amerikaanse markten werd circa 2 procent meer bier aan de man gebracht. In Azië werd met een plus van 16 procent veruit de sterkste groei geboekt.