economie

Heineken ziet herstel in Europa

Door ANP - 01 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – Hogere bierverkopen in bijna alle delen van de wereld hebben de winst van Heineken afgelopen maanden gestuwd en de brouwer verwacht die lijn de komende maanden door te kunnen trekken. Het concern zag de verkopen afgelopen halfjaar vooral in opkomende markten als Vietnam en Mexico sterk groeien, maar ook in Europa liepen de zaken goed.

Heineken voerde zijn omzet afgelopen halfjaar met 2 procent op, tot 10,1 miljard euro. Daarbij werd 4 procent meer bier verkocht dan een jaar eerder. Die groei zat vooral in het eerste kwartaal. Tussen april en juni zwakte de toename af tot iets minder dan 2 procent.

De nettowinst, gecorrigeerd voor eenmalige posten, liep met 7 procent op tot 977 miljoen euro. De operationele winst was daarbij met 1,7 miljard euro 10 procent hoger dan in de eerste helft van 2015. Heineken verwacht de winst en omzet in heel 2016 te kunnen laten groeien. De winstmarge verbetert daarbij naar verwachting met circa 40 basispunten.

Toenemende tegenwind

Topman Jean-Franois van Boxmeer sprak van een ,,heel goed” eerste kwartaal en een ,,solide” tweede. Hij wees daarbij op de positieve bijdrage uit Europa, waar de lijn omhoog is ingezet, terwijl de kosten goed onder controle worden gehouden.

In de komende maanden verwacht het bedrijf verdere groei, ondanks onder meer toenemende tegenwind door ongunstige wisselkoerseffecten. Daarnaast wordt het lastiger om vooruitgang te boeken omdat de prestaties in de tweede helft van vorig jaar al behoorlijk sterk waren.

Brexit

Vooral in Europa draaide Heineken vorig jaar een sterke zomer. Die prestatie zal heel moeilijk te herhalen zijn, zei financieel directeur Laurence Debroux tegen het ANP.

De gevolgen van de brexit zijn voor Heineken nog niet in te schatten, aldus Debroux. Ze wees er daarbij wel op dat de Britse markt van Heineken grotendeels op zichzelf staat. Het bier dat in het land wordt verkocht, wordt grotendeels lokaal gebrouwen. Daardoor is Heineken niet direct afhankelijk van de Europese handelsrelaties met Groot-Brittannië. Mogelijk maakt de daling van het Britse pond het wel aantrekkelijker om meer cider uit Britse brouwerijen te exporteren, voegde ze daaraan toe.