economie

Holland levert helft Brits-Nederlandse handel

Door ANP - 24 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – De handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland komt voor de helft voor rekening van de provincies Noord- en Zuid-Holland. Daarnaast levert Noord-Brabant een aanzienlijk deel van de im- en export vanuit en naar de overkant van de Noordzee, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Nederland importeerde vorig jaar voor 21,3 miljard euro uit het Verenigd Koninkrijk, terwijl voor 38,1 miljard euro werd geëxporteerd. De Brits-Nederlands handel was daarmee goed voor 8,9 procent van de totale Nederlandse export en voor 5,5 procent van de import.

Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn samen goed voor twee derde van zowel de in- als de uitvoer op de lijn met het Verenigd Koninkrijk. Daarbij spelen ze vooral een grote rol op het vlak van de doorvoer van Britse producten, zoals brandstoffen, naar andere landen.

Nederland verkoopt vooral aardolieproducten, bloemen, planten, groente, vlees en aardgas aan de Britten. Voor zeven van de twaalf provincies zijn voeding en dranken daarbij het belangrijkste exportproduct.