economie

ING fors hoger op Damrak na cijfers

Door ANP - 03 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam zakte woensdag na een licht hogere opening in het rood. De aandacht van beleggers op het Damrak ging vooral uit naar de kwartaalcijfers van ING. Elders in Europa werden onder meer de resultaten van branchegenoten HSBC en Crédit Agricole onder de loep genomen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,1 procent lager op 438,24 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 616,20 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt stonden de graadmeters 0,1 tot 0,7 procent in de min.

ING nam het voortouw in de AEX met een plus van bijna 6 procent, na overigens een stevig koersverlies een dag eerder. Het financiële concern heeft in het tweede kwartaal aanzienlijk meer winst gemaakt dan een jaar eerder. Volgens analisten van KBC Securities presteerde ING veel beter dan verwacht. ABN AMRO liftte mee met het succes van ING en steeg 0,8 procent bij de hoofdfondsen.

Actievoeren

Air France-KLM verloor 1,1 procent in de MidKap. Bij KLM gaat het grondpersoneel woensdag actievoeren. Van 19.30 tot 21.00 uur wordt er geen bagage in- of uitgeladen. Ook worden er geen vliegtuigen naar de startbaan geduwd, kondigde FNV aan. KLM wil de actie voorkomen en heeft een kort geding aangespannen dat woensdag dient.

In Londen klom het aandeel HSBC bijna 4 procent, ondanks een forse daling van de winst in het afgelopen kwartaal. De grootste bank van Europa kondigde wel een aandeleninkoopprogramma aan van 2,5 miljard dollar.

Verkoop

De Franse bank Crédit Agricole (plus 1,6 procent) boekte in het tweede kwartaal een hogere winst, geholpen door de verkoop van zijn belang in de Europese tak van creditcardmaatschappij Visa. Verzekeraar Axa meldde ook resultaten en ging 0,5 procent omlaag in Parijs.

In Frankfurt was mediaconcern Axel Springer een opvallende verliezer met een min van 2,1 procent, ondanks betere resultaten. Mijnbouwer Rio Tinto verloor 0,7 procent op de Londense beurs na een sterke winstdaling.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 39,44 dollar. Brent daalde 0,3 procent op 41,67 dollar. De euro noteerde 1,1209 dollar, tegen 1,1223 dollar bij het Europese slot dinsdag.