economie

ING houdt AEX in het groen

Door ANP - 03 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden woensdag overwegend op een klein verlies. In Amsterdam hield een forse koerswinst voor zwaargewicht ING de AEX-index echter licht in het groen.

De hoofdgraadmeter van het Damrak stond rond 11.40 uur 0,5 procent in de plus op 440,82 punten. De MidKap stond nagenoeg onveranderd op 620,35 punten. De graadmeters in Frankfurt en Londen leverden tot 0,2 procent in. Parijs noteerde een plusje van 0,1 procent.

ING werd met een koerssprong van bijna 9 procent beloond voor onverwacht sterke kwartaalcijfers. De bank haalde vorig kwartaal veel meer winst dan analisten vooraf hadden voorspeld. Daarbij profiteerde ING van een verdere groei in de kredietverlening en betere prestaties op de financiële markten dan in het eerste kwartaal.

Verdampen

De koerswinst van ING, dat dinsdag nog bijna 5 procent aan beurswaarde zag verdampen door de zorgen over de Europese bankensector, hielp ook ABN AMRO vooruit. Die bank noteerde een plus van 3,3 procent.

Ook andere verliezers van dinsdag toonden herstel. Zo won ArcelorMittal 2,5 procent en kreeg SBM Offshore er bijna 1 procent bij. Unilever, Gemalto en Galapagos stonden onderaan de lijst van 25 hoofdfondsen met minnen van 1 tot 1,6 procent.

Forse daling

In Londen klom het aandeel HSBC bijna 4 procent, ondanks een forse daling van de winst in het afgelopen kwartaal. De grootste bank van Europa kondigde wel een aandeleninkoopprogramma aan van 2,5 miljard dollar.

In Parijs wonnen de banken Crédit Agricole en Société Générale 2,8 en 4,6 procent na de bekendmaking van hun kwartaalcijfers. Verzekeraar Axa lokte minder enthousiasme uit met zijn kwartaalresultaten en verloor bijna 2 procent in de Franse hoofdstad.

Opvallende verliezer

In Frankfurt was mediaconcern Axel Springer een opvallende verliezer met een min van 2,4 procent, ondanks betere resultaten dan een jaar eerder.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 39,77 dollar. Brent werd ook 0,7 procent duurder, bij 42,08 dollar per vat. De euro noteerde 1,1195 dollar, tegen 1,1225 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.