economie

Italië vraagt EU om flexibiliteit na beving

Door ANP - 28 augustus 2016

ROME (ANP) – De Italiaanse regering heeft de Europese Unie gevraagd flexibel om te gaan met de begrotingsregels zodat het land kan investeren in onder meer wederopbouw na de vernietigende aardbeving van afgelopen week. Zeker 290 mensen kwamen om het leven.

De wederopbouw van het getroffen gebied gaat waarschijnlijk jaren duren en miljarden euro’s kosten. Daar komt nog eens bij dat meer dan vijftig procent van de woningen niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. De kosten om alle gebouwen bevingbestendig te maken kunnen oplopen tot 36 miljard euro.

Lidstaten kunnen van de Europese begrotingsregels afwijken in het geval van natuurrampen. De regering in Rome wil de echter regels ook oprekken om gebouwen die nog overeind staan bestendig te maken voor toekomstige aardbevingen. ,,Het gaat er niet om willekeurig geld uit te geven”, zei onderminister van Economie Enrico Zanetti in een interview met dagblad La Stampa.

Ex-premier Romano Prodi pleitte zondag voor een ,,30-jarenplan” om het land weerbaarder te maken tegen natuurrampen zoals die van vorige week. Volgens Prodi is er in de gebieden waar bevingen plaatsvinden ,,zonder verstand en vooruitziende blik” gebouwd. ,,Ons doel moet niet langer zijn om steden en dorpen koste wat kost te laten groeien, zonder wat al bestaat veilig te maken”, zei de voormalige premier tegen dagblad Il Messaggero.