economie

Kleine minnen op Wall Street

Door ANP - 19 augustus 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen gesloten. Beleggers in de Verenigde Staten moesten het doen met een nagenoeg lege agenda. Machinebouwer Deere maakte een koerssprong na de publicatie van de kwartaalresultaten.

De leidende Dow-Jonesindex sloot in een tamme sessie uiteindelijk 0,2 procent lager op 18.552,57 punten. De S&P 500 eindigde met een min van 0,1 procent op 2183,87 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor een fractie tot 5238,38 punten.

Deere zag zijn beurswaarde met krap 14 procent stijgen. De maker van landbouwmachines liet voorbeurs weten dat de winst dit jaar dankzij kostenbesparingen hoger zal uitvallen dan eerder gedacht. De winst en omzet gingen afgelopen kwartaal omlaag als gevolg van de zwakte op de agrarische markt.

Applied Materials

Toeleverancier aan de chipindustrie Applied Materials won ruim 7 procent. Het bedrijf verwacht in het lopende kwartaal meer winst te maken dan waar eerder vanuit werd gegaan. Het aandeel Gap won bijna 4 procent ondanks dat het donderdag nabeurs met een forse winstdaling en tegenvallende vooruitzichten voor het hele jaar naar buiten kwam.

Cosmeticabedrijf Estee Lauder (min 3,5 procent) opende eveneens de boeken. De winst viel in de afgelopen periode hoger uit dan gedacht, maar de verwachtingen stelden teleur.

Olie

Verder stond mediaconcern Viacom (plus 1,5 procent) in de belangstelling. Er zou na maanden gesteggel een overeenkomst zijn gesloten over het vertrek van topman Philippe Dauman waarbij hij 72 miljoen dollar meekrijgt. Grootaandeelhouder Sumner Redstone wilde Dauman al lange tijd lozen, maar die bood verzet.

Monster Worldwide, het moederbedrijf van vacaturesite Monsterboard, won bijna 10 procent aan beurswaarde. De grootste aandeelhouder van Monster Worldwide ligt dwars bij de verkoop van het bedrijf aan uitzendorganisatie Randstad. MediaNews Group kan zich onder meer niet vinden in de overeengekomen verkoopprijs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 48,53 dollar per vat. Brent werd 0,2 procent goedkoper op 50,80 dollar per vat. De euro werd voor 1,1325 dollar verhandeld, gelijk aan het slot van de Europese beurzen.