economie

Kleine minnen op Wall Street

Door ANP - 22 augustus 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York koersten maandag halverwege de sessie iets onder de slotstanden van vrijdag. Beleggers op Wall Street verwerkten uitspraken van de vicepresident van de Federal Reserve (Fed), Stanley Fischer, die suggereerde dat een rentestap dit jaar een optie is. Farmaceut Pfizer weet de aandacht op zich gericht nadat het bekendmaakte branchegenoot Medivation in te lijven.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent lager op 18.509 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent tot 2179 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,1 procent in tot 5231 punten.

Volgens Fischer voldoen de economische ontwikkelingen in de VS al nagenoeg aan de doelen die de Fed met zijn monetaire beleid nastreeft. Hij verwacht bovendien dat de economische groei in de VS de komende kwartalen verder aantrekt.

Medivation

Medivation won krap 20 procent aan beurswaarde. Pfizer (min 0,5 procent) telt circa 14 miljard dollar in contanten neer voor zijn kleinere branchegenoot dat onder meer een veelbelovend middel tegen prostaatkanker op de markt heeft.

Ook het Canadese Alimentation Couche-Tard stond in de belangstelling. Het bedrijf maakte bekend de benzinestations van CST Brands over te nemen voor een bedrag van 3,8 miljard dollar. Het is de grootste overname ooit voor Couche-Tard dat bijna 7 procent aan beurswaarde won.

Olie

De Zwitserse producent van landbouwbestrijdingsmiddelen Syngenta, die ook een notering heeft aan de beurs van New York, zag zijn beurswaarde 10 procent stijgen. Amerikaanse veiligheidsautoriteiten gaven maandag groen licht voor de overname van het bedrijf door ChemChina voor 43 miljard dollar. Het aandeel ging eerder op de dag in Zwitserland al fors omhoog.

Chipmaker Intersil maakte een koerssprong van 20 procent. Het bedrijf wordt gelinkt aan een overname door het Japanse Renesas. De Japanners zouden 3 miljard dollar willen betalen voor Intersil.

Amerikaanse olie werd 3,3 procent goedkoper op 46,93 dollar per vat. De prijs van Brent zakte ook 3,3 procent naar 49,20 dollar per vat. De euro was 1,1318 dollar waard tegen 1,1321 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.