economie

Kleine winst voor AEX

Door ANP - 23 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger aan de handelsdag begonnen. Ook de andere beurzen in Europa toonden een positief beeld. Beleggers in Amsterdam verwerken wat bedrijfsnieuws, met onder meer resultaten van chemicaliëndistributeur IMCD en stamcelbedrijf Esperite.

De AEX stond in het eerste handelsuur 0,6 procent hoger op 450,25 punten. De MidKap stond 0,2 procent hoger op 644,95 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,5 procent.

Beleggers zijn verder in afwachting van de topconferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week. Fed-president Janet Yellen houdt daar vrijdag een speech, waarbij mogelijk meer duidelijk wordt over de mogelijke timing van de volgende rentestap in de VS.

Overnames

Bij de middelgrote fondsen wist IMCD in de eerste helft van het jaar te profiteren van recente overnames, maar het bedrijf groeide ook op eigen kracht. De winst liep met een kwart op en de onderneming rekent dit jaar op een hoger bedrijfsresultaat dan vorig jaar. Het aandeel zakte echter 0,9 procent.

Esperite ging vooruit, het aandeel steeg 2,5 procent. De stamcelonderneming zag zijn verlies afnemen en de opbrengsten groeien. Verder gaf Esperite aan zich voor te bereiden op een ,,aanzienlijke extra financiering” die nog voor het einde van het jaar plaats moet vinden.

Emissie-onderzoek

Hoofdindex AEX kende in Galapagos (plus 1,8 procent) de grootste winnaar. Het biotechnologiebedrijf begint een nieuwe studie waarin de werkzaamheid en veiligheid van het middel filgotinib wordt onderzocht bij reumapatiënten. SBM Offshore, NN en Vopak waren verliezers en gingen tot 1,2 procent naar beneden.

In Parijs speelde Renault 2,7 procent kwijt. Volgens zakenkrant Financial Times heeft de Franse overheid mogelijk belangrijke details weggelaten over het emissie-onderzoek bij de autobouwer.

De olieprijzen gingen verder omlaag. Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 46,95 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 0,7 procent naar 48,83 dollar per vat. De euro was 1,1346 dollar waard tegen 1,1321 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.