economie

Koerssprong ING helpt AEX vooruit

Door ANP - 03 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is woensdag met winst de handel uitgegaan. De koerssprong van zwaargewicht ING gaf de graadmeter een flinke duw in de goede richting. Elders in Europa was het beeld gemengd.

De hoofdgraadmeter van het Damrak sloot met een winst van 0,4 procent op 440,36 punten. De MidKap verloor 0,2 procent en sloot op 619,10 punten. De graadmeters in Parijs en Londen sloten 0,2 procent lager. Frankfurt noteerde een plus van 0,3 procent.

ING werd door beleggers beloond voor onverwacht sterke kwartaalcijfers. Het aandeel was met een winst van 8,2 procent veruit de sterkste stijger in de AEX. De bank haalde vorig kwartaal veel meer winst dan analisten vooraf hadden voorspeld. Daarbij profiteerde ING van een verdere groei in de kredietverlening en betere prestaties op de financiële markten dan in het eerste kwartaal.

ABN AMRO

De koerswinst van ING hielp ook ABN AMRO vooruit. Die bank noteerde een plus van 2,9 procent. Kabelaar Altice was met een verlies van 1,4 procent de sterkste daler in de AEX.

Naast ING kwam nog een reeks grote Europese banken met kwartaalcijfers. In Milaan presenteerde UniCredit een fors hogere winst dan een jaar eerder. Beleggers waren echter niet onder de indruk en zetten de bank, die afgelopen dagen al stevige koersverliezen moest verwerken, 2,3 procent lager.

Londen

In Londen klom het aandeel HSBC bijna 4,5 procent, ondanks een forse daling van de winst in het afgelopen kwartaal. In Parijs publiceerden onder meer Crédit Agricole (plus 0,1 procent) en Société Générale (plus 3,2 procent) hun kwartaalcijfers.

Bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 was Air France-KLM (min 4,4 procent) de sterkste daler. Een rechter besliste woensdag dat de aangekondigde staking van grondpersoneel van KLM voorlopig niet mag doorgaan. Volgende week wordt definitief bekend of er acties mogen plaatsvinden.

Euro

Verder was in Frankfurt mediaconcern Axel Springer een opvallende verliezer met een min van 3,4 procent, ondanks betere resultaten dan een jaar eerder.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 40,27 dollar. Brent werd 1,7 procent duurder, bij 42,49 dollar per vat. De euro noteerde 1,1176 dollar, tegen 1,1225 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.