economie

‘Lichte minnen bij opening beurzen New York’

Door ANP - 19 augustus 2016

NEW YORK (AFN) – De beurzen in New York gaan vrijdag naar verwachting iets lager aan de laatste handelsdag van de week beginnen. Beleggers kregen kwartaalcijfers voorgeschoteld van onder meer machinebouwer Deere, kledingketen Gap en chiptoeleveringsbedrijf Applied Materials. Er staan geen macro-economische cijfers op de rol.

De maker van landbouwmachines Deere liet voorbeurs weten dat de winst dit jaar hoger zal uitvallen dan eerder gedacht. Het bedrijf profiteert van kostenbesparingen. De winst en omzet gingen afgelopen kwartaal omlaag als gevolg van de zwakte op de agrarische markt.

Gap kwam donderdag nabeurs met een forse winstdaling en tegenvallende vooruitzichten voor het hele jaar naar buiten. De resultaten en prognoses die Applied Materials na het slot publiceerde, werden beter ontvangen en het aandeel staat voor opening in de plus. Cosmeticabedrijf Estee Lauder opende eveneens de boeken. De winst viel in de afgelopen periode hoger uit dan gedacht, maar de verwachtingen stellen teleur.

Viacom

Het cijferseizoen op Wall Street is vrijwel ten einde. Bijna 80 procent van de bedrijven in de brede S&P 500 wist de winstverwachtingen van analisten te verslaan en meer dan de helft de omzetprognoses.

Verder staat mediaconcern Viacom in de belangstelling. Er zou na maanden gesteggel een overeenkomst zijn gesloten over het vertrek van topman Philippe Dauman waarbij hij 72 miljoen dollar meekrijgt. Grootaandeelhouder Sumner Redstone wilde Dauman al lange tijd lozen, maar die bood verzet.

Dow Jones

Ook was er nog wat overnamenieuws. Het Amerikaanse industriebedrijf Emerson Electric neemt voor 3,15 miljard dollar de industriële kleppendivisie van het in Zwitserland gevestigde Pentair over.

De Dow-Jonesindex eindigde donderdag 0,1 procent hoger op 18.597,70 punten. De S&P noteerde 0,2 procent hoger op 2187,02 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won eveneens 0,2 procent op 5240,14 punten.