economie

Miljoenenboete voor Goldman Sachs

Door ANP - 03 augustus 2016

WASHINGTON (ANP) – De Federal Reserve heeft de Amerikaanse bank Goldman Sachs op de vingers getikt voor het ongeoorloofd gebruiken van vertrouwelijke informatie van de koepel van Amerikaanse centrale banken. De financiële instelling moet daarvoor nu een boete van 36,3 miljoen dollar (32,4 miljoen euro) betalen.

Een voormalig werknemer van de Fed had ongeautoriseerd toegang tot geheime informatie en speelde die door aan medewerkers van Goldman Sachs. Die gebruikten het op hun beurt voor zakelijke doeleinden. Volgens de Fed is het aan de banken zelf om toe te zien dat werknemers zich aan de wet houden.

Een voormalig directeur van de bank kreeg een boete van 337.500 dollar omdat hij de Fed-informatie misbruikte. Daarbij mag hij nooit meer werkzaam zijn in de sector. Eerder moest Goldman Sachs al 50 miljoen dollar boete betalen aan de toezichthouder op de financiële sector in New York.