economie

‘Nederlandse banken profiteren van herstel’

Door ANP - 03 augustus 2016

PARIJS (ANP) – Nederlandse banken blijven voorlopig profiteren van het herstel van de economie en kunnen de komende jaren voldoen aan strengere kapitaaleisen. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody’s in een woensdag gepubliceerd rapport.

Moody’s verwacht dat de Nederlandse economie dit en volgend jaar met circa 2 procent groeit, na een vooruitgang met dezelfde marge in 2015. Daarmee zou de groei wat sterker zijn dan in andere eurolanden. Mede daardoor zal het aantal wanbetalingen bij Nederlandse banken volgens het ratingbureau de komende jaren niet noemenswaardig toenemen.

De kapitaaleisen voor banken worden wel steeds zwaarder, maar dat hoeft volgens Moody’s in Nederland geen probleem te zijn. De stijgende winsten en de reeds aangekondigde plannen om de balansen te versterken zullen ervoor zorgen dat de Nederlandse banken aan de eisen kunnen voldoen, aldus de kredietwatcher.

Volgens Moody’s is de winstgevendheid van Nederlandse banken vorig jaar weer op een degelijk niveau gebracht, onder meer doordat er minder geld opzij hoefde te worden gezet voor slechte leningen. Veel ruimte voor verbetering is er waarschijnlijk echter niet, omdat de toename van de kredietverlening naar verwachting beperkt blijft. Daarnaast maakt de aanhoudend lage rente het lastig de rentemarge, het verschil tussen wat banken ontvangen op leningen en betalen op spaargeld, te vergroten.