economie

NN straalt op positief Damrak

Door ANP - 18 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – Verzekeraar NN Group was donderdag de absolute uitblinker op een positief gestemde beurs in Amsterdam. Beleggers beloonden NN voor goede resultaten. Maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis publiceerde eveneens cijfers, maar die vielen minder in de smaak.

De AEX-index op Beursplein noteerde tegen het einde van de ochtend 0,8 procent in de plus op 450,95 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 642,12 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,5 procent.

NN was met afstand lijstaanvoerder in de hoofdindex met een plus van 7,6 procent. De resultaten van de verzekeraar waren volgens analisten beter dan verwacht. NN had net als concurrenten wel last van stevige claims door het noodweer dat het zuiden van Nederland in juni trof.

Daler

Boskalis was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van 3,5 procent. Het concern voelde in de eerste zes maanden van het jaar de moeilijke marktomstandigheden. De malaise in de olie- en gassector door de sterke daling van de olieprijs zorgde voor een flinke daling van de winst en omzet.

Bij de middelgrote fondsen was BAM een uitblinker met een plus van 2,7 procent. De bouwer wist in de eerste zes maanden van het jaar de winst verder op te voeren.

Vruchten

Kendrion wist de afgelopen tijd de vruchten te plukken van zijn bezuinigingsoperatie. De winstgevendheid van de producent van elektromagnetische componenten verbeterde daardoor. Het aandeel zakte echter licht. Ook automatiseerder Ordina publiceerde een handelsbericht en steeg 0,5 procent.

Elders in Europa opende Nestlé de boeken. Het voedingsmiddelenconcern realiseerde de traagste groei in de eerste helft van het jaar sinds 2009, maar handhaafde zijn jaarprognose. Nestlé klom op de Zwitserse beurs ruim 1 procent in waarde. Windmolenbouwer Vestas won in Kopenhagen 10 procent na een handelsbericht, waarin het positiever werd over zijn omzetverwachting.

Notulen

Beleggers verwerkten verder de notulen van de Amerikaanse centrale bank, die woensdagavond naar buiten kwamen. Daar viel uit op te maken dat een renteverhoging in de Verenigde Staten nog wel even op zich kan laten wachten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent naar 47,06 dollar. Brent daalde 0,1 procent op 49,79 dollar per vat. De euro noteerde 1,1315 dollar, tegen 1,1269 dollar bij het Europese slot woensdag.