economie

NN uitblinker op groen Damrak

Door ANP - 18 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar op de beurs. Het aandeel was zeer in trek na bekendmaking van goede resultaten. Verder verwerkten beleggers de notulen van de Fed van de avond tevoren. De Amerikaanse centrale bank liet doorschemeren dat een rentestap niet nabij is.

De Europese aandelenbeurzen sloten overwegend met winst. De AEX-index op Beursplein sloot 0,9 procent in de plus op 451,69 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 642,43 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,1 tot 0,6 procent.

NN was met afstand lijstaanvoerder in de AEX met een winst van 8,8 procent. NN had te kampen met stevige claims door noodweer, maar dat gold ook voor branchegenoten die de boeken al eerder openden. De resultaten van de verzekeraar overtroffen de verwachtingen van analisten.

Boskalis

Boskalis was onder de hoofdfondsen de grootste daler met een verlies van 4,5 procent. Het concern voelde in de eerste zes maanden van het jaar de moeilijke marktomstandigheden. De omzet en de winst deden een flinke stap terug door de malaise in de olie- en gassector, als gevolg van de sterke daling van de olieprijs.

Bij de middelgrote fondsen was BAM een van de grootste winnaars met een plus van 2,7 procent. De bouwer wist in de eerste zes maanden van het jaar de winst verder op te voeren. Bodemonderzoeker Fugro voerde de MidKap aan met een plus van 3 procent.

Euro

Bij de kleinere fondsen wist Kendrion de afgelopen tijd de vruchten te plukken van zijn bezuinigingsoperatie. De winstgevendheid van de producent van elektromagnetische componenten verbeterde daardoor. Het aandeel kreeg er 0,9 procent bij. Automatiseerder Ordina publiceerde ook resultaten en steeg uiteindelijk 0,7 procent.

Elders in Europa viel vooral Nestlé op. De voedingsmiddelengigant realiseerde de traagste groei in de eerste helft van het jaar sinds 2009, maar handhaafde desondanks zijn jaarprognose. Nestlé klom op de Zwitserse beurs 1,7 procent in waarde.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3 procent naar 48,20 dollar. Brent werd 2 procent duurder op 50,84 dollar per vat. De euro werd voor 1,1336 dollar verhandeld, tegen 1,1269 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.