economie

Onzekerheid remt klanten NIBC af

Door ANP - 31 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – Banken en bedrijven zuchten onder de onzekerheid die de financiële markten in haar greep houdt. De ongekend lage rente, de gekelderde olieprijs, twijfels over de groei van vooral de Chinese economie en het dreigende vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zetten een forse rem op investeringen door ondernemers.

,,Het is vandaag mooi weer, maar als ik als bankier naar buiten kijk zie ik wat anders”, vat topman Paulus de Wilt van NIBC de situatie samen. De Haagse zakenbank rekent met name middelgrote bedrijven, die vaak familiebezit zijn, tot zijn klanten. Juist die ondernemers maken momenteel pas op de plaats.

De lage rente zou het aantrekkelijk moeten maken voor bedrijven om te investeren. Maar daarvoor ontbreekt het te veel aan zicht op wat de Europese Centrale Bank (ECB) allemaal nog meer in petto heeft in zijn strijd om de inflatie en economische groei in het eurogebied aan te jagen. ,,Wij zien maar weinig positieve effecten van wat de ECB doet”, aldus De Wilt.

Lage rente

Voor banken is het door de lage rente moeilijk geld verdienen. Zeker omdat zij door de negatieve depositorente van de ECB geld toe moeten leggen op overschotten die zij bij de centrale bank onderbrengen. Op termijn ontkomen banken er volgens De Wilt niet aan die kosten door te berekenen aan de klant.

Ook voor bankiers zelf is dat wennen. ,,Wij hebben altijd gedacht dat nul het nulpunt is, dat het niet lager kon”, aldus de topman. ,,Dat blijkt dus niet zo te zijn. En wij hebben geen idee waar het ophoudt, die onzekerheid is denk ik bepalender dan het absolute niveau waar de rente op staat.”

Goedkoper

Ondanks de lage rente wist NIBC afgelopen halfjaar wel de rentemarge op te vijzelen. Dat komt doordat de bank zelf ook goedkoper aan financiering kon komen. De winst nam mede daardoor met een derde toe tot 44 miljoen euro.

Eenmalige posten hielpen de winst 4 miljoen euro vooruit. De overname van effectenhuis SNS Securities, dat is opgegaan in NIBC Markets, leverde een boekhoudkundige meevaller op. Die werd grotendeels tenietgedaan door het faillissement van kledingbedrijf McGregor, dat NIBC 18 miljoen euro kostte.