economie

Productiestop Golf kost Volkswagen miljoenen

Door ANP - 21 augustus 2016

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) – Volkswagen (VW) heeft vanwege zijn conflict met toeleveranciers de productie van zijn belangrijkste model, de Golf, stilgelegd. Voorbereidende werkzaamheden in het productieproces zijn zaterdag al opgeschort, maandag valt ook de montage van auto’s stil. Kenners schatten dat de werkonderbreking Volkswagen zo’n 100 miljoen euro per week kan kosten.

De productiestop is het gevolg van een betalingsconflict met Prevent Group, dat eigenaar is van twee bedrijven die materiaal voor stoelen en onderdelen van versnellingsbakken leveren. Die dochterbedrijven staakten vorige week hun leveringen aan VW. Een rechter oordeelde vrijdag dat de leveringen aan de automaker moesten worden hervat, maar de leveranciers trekken zich daar niets van aan en wachten het hoger beroep af.

Maandag worden de onderhandelingen tussen de strijdende partijen hervat. ,,We blijven werken aan een oplossing”, liet Volkswagen weten.

Vanuit de ondernemingsraad en de regionale politiek klonken echter hardere woorden. Zo sprak de raad van ,,vuil spel” van de leveranciers en waarschuwde de minister-president van deelstaat Nedersaksen, Stephan Weil, voor de enorme schade van het conflict. Als onderhandelingen niets opleveren moeten drukmiddelen worden gebruikt, aldus Weil.