economie

Qantas beloont aandeelhouders na recordjaar

Door ANP - 24 augustus 2016

SYDNEY (ANP) – De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft het beste jaar uit zijn 95-jarige geschiedenis achter de rug. Het bedrijf laat ook zijn aandeelhouders delen in de feestvreugde. Zij mogen voor het eerst sinds 2009 op een winstuitkering rekenen.

Kostenbesparingen in combinatie met lage brandstofprijzen stelden Qantas in staat de winst in het eind juni afgesloten boekjaar stevig op te voeren. De luchtvaartmaatschappij rapporteerde woensdag een winst voor belastingen en eenmalige posten van omgerekend ruim 1 miljard Australische dollar. Dat is bijna 60 procent meer dan een jaar eerder.

Onder leiding van topman Alan Joyce heeft Qantas de afgelopen jaren flink gesneden in zijn vluchtaanbod, en personeelsbestand. Ook werden veel orders voor nieuwe vliegtuigen uitgesteld of geannuleerd. Eerder deze maand nog zette het bedrijf een streep door een order voor acht A380’s die het nog had uitstaan bij fabrikant Airbus.