economie

Silicon Valley bezorgd over belastingklimaat

Door ANP - 29 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – Toonaangevende Amerikaanse technologiebedrijven als Apple en Google vrezen dat de aanpak van belastingontwijking Nederland minder aantrekkelijk maakt als vestigingsplaats voor multinationals. In een half mei verstuurde brief aan premier Mark Rutte roepen ze de regering daarom op Nederland fiscaal aantrekkelijk te houden. Ze doen dat samen met zo’n tachtig andere bedrijven uit Silicon Valley.

In de brief, die maandag via Het Financieele Dagblad naar buiten kwam, wijzen de bedrijven onder meer op de mogelijkheid om vooraf afspraken te maken met de fiscus in Nederland. Die mogelijkheid staat onder druk, doordat de Europese Commissie Nederland de afgelopen tijd stevig op de vingers heeft getikt in het kader van afspraken die werden gemaakt met koffieketen Starbucks.

De bedrijven wijzen op de vele banen die Amerikaanse bedrijven in Nederland hebben gecreëerd. Die zijn volgens hen vooral ontstaan door het gunstige belastingklimaat. Aanpassingen op dat vlak zouden dan ook zowel bestaande als toekomstige investeringen in gevaar brengen.