economie

Taxidienst Didi neemt Uber China over

Door ANP - 01 augustus 2016

HONGKONG (ANP) – De Chinese activiteiten van Uber Technologies, het bedrijf achter de populaire onlinetaxidienst, worden overgenomen door de Chinese marktleider Didi Chuxing. Dat werd maandag bekendgemaakt. Eerder meldden ingewijden al dat de deal er aan zat te komen.

Didi neemt het merk, de activiteiten en de data van Uber China over. De aandeelhouders van Uber China, waaronder het Amerikaanse Uber en het Chinese internetconcern Baidu, krijgen samen circa 20 procent van het nieuwe fusiebedrijf in handen. De combinatie heeft naar verluidt een marktwaarde van 35 miljard dollar.

Door de overname komt een einde aan een felle en kostbare concurrentiestrijd tussen Didi en Uber China. China is voor Uber een verliesgevende markt en het bedrijf stond al onder druk van investeerders om zijn activiteiten in het land af te stoten.

Topman Travis Kalanick van Uber krijgt een plekje in het bestuur van Didi, terwijl oprichter en topman Cheng Wei bij Uber in de directie komt. Kalanick stelde dat Uber China en Didi hier samen sterker uitgekomen. De fusie moet nog wel worden goedgekeurd door de autoriteiten.