economie

Van Lanschot houdt winst op peil

Door ANP - 24 augustus 2016

DEN BOSCH (ANP) – Van Lanschot heeft in een turbulente eerste jaarhelft het hoofd boven water weten te houden. De Bossche vermogensbeheerder boekte een onderliggende nettowinst van 37,7 miljoen euro, net zoveel als een jaar eerder.

De eerste zes maanden van 2016 werden gekenmerkt door onzekerheid. De financiële markten gingen gebukt onder zorgen over China, de oliemarkt en het referendum waarin de Britse bevolking koos voor een toekomst buiten de EU. Ook Van Lanschot was daar niet immuun voor, zei topman Karl Guha woensdag.

De vooruitzichten voor de tweede jaarhelft zijn iets beter. ,,Als je naar recente economische data kijkt, dan lijkt Europa de schokken in de eerste helft van het jaar relatief goed te hebben verwerkt”, zei Guha. Toch zet Van Lanschot zich schrap voor opnieuw een turbulente periode waarin de inkomsten onder druk blijven staan.

Provisies

Met name zakelijke klanten zijn gezien het onzekere economische klimaat terughoudend met transacties. Dat drukt de omzet uit provisies, die in de eerste jaarhelft met ruim een zesde zakte tot 117 miljoen euro. Ondanks een stijging van de rentebaten gingen de totale opbrengsten met 12 procent omlaag tot 240 miljoen euro.

Dat de winst op peil bleef is vooral te danken aan een vrijval van 1,7 miljoen euro aan kredietvoorzieningen. Van Lanschot is bezig zijn portefeuille bedrijfsleningen af te bouwen en daarmee nemen de risico’s op wanbetaling af. Vorig jaar moest in de eerste jaarhelft nog per saldo bijna 32 miljoen euro worden toegevoegd aan de stroppenpot.