economie

Vopak onderuit in negatieve AEX

Door ANP - 19 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is vrijdag lager gesloten. Ook elders in Europa gingen de graadmeters met verlies het weekeinde in. Op Beursplein 5 gingen de aandelen van tankopslagbedrijf Vopak en detacheerder Brunel in de uitverkoop na de publicatie van de kwartaalcijfers.

De AEX-index sloot uiteindelijk met een verlies van 0,7 procent op 448,72 punten. De MidKap sloot een fractie lager op 642,28 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,8 procent in.

Vopak was met een min van 7,1 procent de sterkste daler in de AEX. Het bedrijf zag de bezettingsgraad van zijn opslagtanks afgelopen maanden weliswaar stijgen, maar analisten concludeerden dat de cijfers over het algemeen tegenvielen. Daarbij boekte Vopak onverwacht grote afschrijvingen.

Randstad

Ook uitzender Randstad (min 2,1 procent) deed bij de hoofdfondsen een stap terug. De grootste aandeelhouder van Monster Worldwide ligt dwars bij de verkoop van dat bedrijf aan Randstad. MediaNews Group kan zich onder meer niet vinden in de overeengekomen verkoopprijs.

Het aandeel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM verloor 0,9 procent in de MidKap. Vakbond FNV maakte bekend dat een deel van het grondpersoneel van KLM vanaf zaterdag geen stap te veel meer zet. De stiptheidsacties kunnen leiden tot vertragingen van vluchten. FNV ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel.

Volkswagen

Bij de kleinere bedrijven zag Brunel 7 procent van zijn waarde verdampen. De specialist in hoogopgeleid personeel voor de olie- en gassector hield de afgelopen maanden flink last van de malaise in die branche en voorziet in de nabije toekomst geen verbetering.

Volkswagen verloor in Frankfurt 1,5 procent. De productie bij vier fabrieken van de automaker begint vast te lopen door een conflict met een leverancier. Maersk kreeg er in Kopenhagen krap 2 procent bij. Het Deense scheepvaart- en olieconcern zei te blijven kijken naar alle mogelijke strategische opties. Volgens een Deense krant is een splitsing de meest waarschijnlijke uitkomst van dat onderzoek.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent 48,11 dollar. Brent werd 0,8 procent goedkoper op 50,47 dollar per vat. De euro werd voor 1,1325 dollar verhandeld, tegen 1,1335 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.